El Consell de la República ha aprovat aquest dissabte una resolució de suport a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, pendent de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el seu cas per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Aquesta setmana ha acabat el judici contra la presidenta de Junts per prevaricació i falsedat documental pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia el ILC, pel qual la Fiscalia li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació. L'assemblea del Consell de la República ha validat el document de suport a Borràs amb un 87,32% de vots a favor

Joan Guia, representant del Consell de la República del País Valencià, ha estat l'encarregat de presentar aquesta proposta d'urgència i, durant la seva intervenció, ha assegurat que no podia deixar passar aquesta assemblea sense que el Consell de la República es pronunciés sobre el cas de Borràs. En concret, 62 membres han votat a favor d'aquesta resolució, mentre que tres l'han rebutjat i sis s'han abstingut. Borràs, que també ha participat en el ple del Consell de la República com a representat, ha agraït la proposta i ha assegurat que és un text que representa "un garbuix que ens trobem tots els que defensem la causa independentista on s'aprofita qualsevol oportunitat per no només desprestigiar i destruir trajectòries, sinó també perquè serveixi d'alliçonament".

"Els processos judicials són calvaris, són suplicis. Aquest ja fa cinc anys, quatre delictes i tres instàncies diferents que m'acompanya i, contràriament al que hauria de ser en un estat de dret, he hagut d'aprofitar el judici per poder demostrar amb fets i amb proves la meva innocència", ha exposat la presidenta del Parlament suspesa. En aquest sentit, ha defensat que el seu judici ha estat el contrari del que hauria de passar: "Qui t'acusa ha de poder demostrar amb proves la teva culpabilitat".  Borràs ha aprofitat la seva intervenció durant la sessió per carregar contra la fiscal del cas i ha assenyalat la "indeterminació d'unes diligències indeterminades". La presidenta del Parlament suspesa també ha afirmat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "és un tribunal, com tots sabem, polític i, per tant, farà una sentència política a un judici que ha estat una persecució política". 

El Consell de la República aprova el Codi Consells Locals

D'altra banda, en aquest ple telemàtic de l'assemblea de representants del Consell de la República, s'ha aprovat el Codi Consells Locals i Estructures Territorials amb 59 vots a favor (77,63%), 7 en contra (9,21%) i 9 abstencions (13 %). L'assemblea ha constat de dos blocs d'esmenes, amb les intervencions de les ponències i les votacions respectives. Pel que fa al primer bloc, s'han rebutjat les sis esmenes vives, mentre que del segon bloc se n'han descartat 10 de les 11 vives, segons ha informat l'òrgan en un comunicat. El portaveu polític de Demòcrates per Catalunya i responsable de Relacions Institucionals i Relacions amb l'Assemblea de Representants, Toni Castellà, ha explicat que l'objectiu dels Consells Locals és "preparar el territori per fer efectiva la independència".