La no visita del rei Felip VI a Barcelona continua sent polèmica. Desconeixent els motius oficials i veient el canvi d'agendes que ha fet, el diputat basc al Congrés d'EH Bildu Jon Iñarritu li recomana que sigui democràtic i sotmeti a votació el seu paper com a cap de l'Estat: "Si a Felip VI no li agrada la seva agenda, sempre pot presentar-se a les eleccions". I conclou: "A plorar a la ploreria".

I tot arran de la suposada causa que és el mateix govern espanyol de Pedro Sánchez qui hauria recomanat al Rei que no es presentés en l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona, aquest divendres. Un fet que ha provocat una topada frontal del Poder Judicial amb el govern de Pedro Sánchez. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha decidit que durant el seu discurs en l'acte mostrarà el malestar d'aquest òrgan i de la carrera judicial. Sobre això, Iñarritu afegeix: "Si l'agenda del cap de l'Estat la marca el Gobierno, el que és una ingerència és la filtració de la Casa Reial i les pressions del CGPJ, de majoria ultra". 

La definició que dona d'ultres és un fet. Segons les dades del Consell General de Poder Judicial,  l'Associació Professional de la Magistratura és la més conservadora, amb 1.328 afiliats, que representen més del 25% dels membres de la carrera judicial. Si ho comparem amb l'organització progressista Jutges per a la Democràcia, aquests tan sols arriben als 523. També hi ha Àgora Judicial, de tendència progressista i catalanista, impulsada per una vintena de jutges.

L'última hora que s'ha donat des del govern espanyol de l'absència del Rei a Barcelona és que es deu a raons de seguretat. Així ho ha confirmat la vicesecretària del PSOE i diputada al Congrés, Adriana Lastra, al programa Espejo Público d'Antena 3: "No sé qui ha pres la decisió, però deu ser molt meditada i respon a criteris que, a vegades, en política s'ha d'escollir entre el pitjor i el més pitjor i en aquest cas és per assegurar la seguretat del Rei i protegir-lo".