El Consell de la Unió Europea té previst debatre de nou sobre l'oficialitat del català en la reunió que celebrarà el 15 de novembre a Brussel·les. Així es reflecteix en l'agenda provisional de la trobada, que, tot i que no fa una menció directa a la inclusió del català, el basc i el gallec, recull en el setè punt de l'ordre del dia "la modificació del reglament número 1 pel qual es determinen les llengües que es fan servir a la Comunitat Econòmica Europea". D'aquesta manera, el debat sobre la possibilitat d'oficialitzar la llengua catalana a la Unió Europea es tornarà a encetar després de la reunió del Consell del passat 14 d'octubre. Així doncs, l'ordre del dia de la reunió torna a incloure la qüestió amb la previsió que els ministres europeus facin balanç de l’evolució de la petició del govern espanyol de reformar el reglament lingüístic europeu per a incloure-hi el català, el basc i el gallec.

 

A la darrera reunió, celebrada el 14 d'octubre a Luxemburg, el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, va informar els altres governs que havia encarregat un informe a la Comissió Europea per avaluar l’impacte econòmic i material que tindria l’oficialitat, una de les principals preocupacions d'alguns estats membres que havien mostrat reticències a oficialitzar la llengua catalana a la UE. Albares ja va anunciar que aquest informe podria trigar entre dos mesos i tres a enllestir-se i que l’aprovació de l’oficialitat podria allargar-se mesos. Tot i això, un cop estigui llest l'informe encarregat pel ministre espanyol, incorporarà les conclusions en una nova proposta, que farà arribar als governs.

Per altra banda, des de la Moncloa ja han insinuat que difícilment es podria arribar a votar la reforma del reglament a la reunió del 15 de novembre, la darrera oportunitat perquè s’hagués aprovat abans de la investidura de Pedro Sánchez. A Madrid consideren que el problema són els terminis. El mateix ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que l’oficialització del català, el gallec i el basc a Europa és un “compromís” del govern espanyol amb l’independentisme, a causa de l’exigència de Junts i la insistència d’ERC de tirar-ho endavant; i hi ha optimisme en aconseguir-ho en algun moment. Ara bé, són més pessimistes sobre poder-ho aconseguir abans que Pedro Sánchez se sotmeti a la confiança del Congrés dels Diputats per mantenir-se al càrrec de president espanyol. “S’estan batent rècords, però no es pot córrer més”, van assenyalar el mes d'octubre les fonts consultades per aquest diari.