El president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa, Marin Mrčela, avisa Espanya que si els estats no fan cas dels estàndards marcats per l’organisme hi ha un "risc" per la independència judicial. I és que des del 2013 l’estat espanyol no ha implementat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organisme l'any 2013 per prevenir i fer front a la corrupció entre diputats, jutges o fiscals. "El que volem és eliminar la possibilitat que la política influenciï el sistema judicial", explica Mrcela en declaracions a l’ACN.

Segons l’informe anual del grup anticorrupció, fet públic aquest dijous, l’estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció i categoritza la implementació de les recomanacions com "globalment insatisfactòria". De fet, Espanya és l'únic estat juntament amb Bèlgica que no ha implementat completament cap de les recomanacions fetes en els darrers cinc anys. "El més important en la lluita contra la corrupció és la voluntat política", recorda el president del grup anticorrupció.

Mrčela assenyala en relació a l'avaluació del marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que la voluntat és "veure que la majoria de jutges són escollits per jutges". Per al croat, no ha d'haver-hi jutges escollits per polítics ni "persones que són col·locades pel Parlament o per l'Executiu". "Sabem que hi ha molts jutges d'alt nivell professional a Espanya, i no en tenim cap dubte, però estem parlant d'estàndards i prevenció", matisa.

Quant a les recomanacions sobre parlamentaris, Mrcela explica que van en la línia d'adoptar un codi de conducta per a diputats i "aspectes relacionats amb la prevenció de la corrupció", com ara conflictes d'interessos, obsequis o interessos financers.

Quatre recomanacions no implementades

De les onze recomanacions a l'estat espanyol, quatre no s'han ni tan sols començat a implementar, fet que situa Espanya entre els deu estats amb un nombre més alt d'inacció, mentre que set s'han implementat de forma parcial. Al costat d'Espanya i dins la categoria d'implementació "globalment insatisfactòria" de les recomanacions hi ha també vuit estats més: Bèlgica, Hongria, Irlanda, Luxemburg, Portugal, Romania, Sèrbia i Turquia. L'informe del GRECO valora l'estat de la corrupció arreu d'Europa i als Estats Units durant l'any 2007, destacant tendències i exemples així com dades per països. Durant la presentació de l'informe, el president del grup ha assenyalat que el 2017 ha estat un any "fosc".

El Consell d'Europa és una organització internacional formada per 47 estats i amb seu a Estrasburg. El seu objectiu principal és la defensa i protecció de la democràcia, l'Estat de Dret i els drets humans, en particular els civils i polítics.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat