Nou embat d'Europa contra Espanya per l'espionatge amb el programari Pegasus. Un informe del Consell d'Europa (CoE) equipara l'estat espanyol amb Polònia, Hongria o Azerbaidjan en relació amb l'ús de Pegasus. Aquest divendres s'ha aprovat un primer esborrany en el qual els membres del CoE qualifiquen Pegasus d'una eina "altament intrusiva" i asseguren que tenen "seriosos dubtes" de si l'ús d'aquest software, així com d'altres similars, és compatible amb respectar els drets humans.

L'informe revela que Espanya forma part del grup de 14 països de la Unió Europea dels quals se sap que van adquirir el programari Pegasus. A Espanya, 65 persones vinculades a l'independentisme van ser presumptament espiades pel software. D'acord amb les informacions que s'han conegut d'ençà que va saltar el cas el juny de 2021, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa demana que Espanya informi el mateix CoE i a la Comissió de Venècia sobre l'ús de Pegasus i altres sistemes d'espionatge similars en un termini màxim de tres mesos. 

Investigació independent i efectiva

Fins al moment, les autoritats espanyoles només han reconegut l'espionatge a 18 persones emmarcant-se en una ordre judicial, entre els quals es troba el president Pere Aragonès i el president Carles Puigdemont. El Consell d'Europa exigeix a Espanya iniciar una investigació "immediata, independent i efectiva" sobre aquests casos confirmats, així com reparar el dany dels espiats pels "abusos il·legals" que han rebut. A més, demana aplicar sancions als organismes que han fet "un ús inadequat" del programa. Per últim, reclama a l'estat espanyol que faciliti l'accés a la informació a certes autoritats perquè es pugui continuar avançant en les investigacions pertinents.

Amb relació als drets humans, que no són respectats amb l'espionatge, i davant la preocupació que suscita, la institució exigeix a Espanya proporcionar reparacions a les víctimes en els casos on s'ha confirmat un "abús il·legal". A més, insta Espanya a deixar d'utilitzar l'argument de "secret d'estat" com a mètode per denegar l'accés a la informació. 

Més pressió sobre Espanya

La senadora i única membre independentista de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Laura Castel, ha qualificat de "molt important" l'esborrany aprovat perquè "afegeix pressió sobre l'Estat per fer una investigació efectiva sobre el Catalangate". En aquest sentit, Castel ha celebrat l'aprovació de l'informe per amplíssima majoria i ha instat l'Estat "a complir amb totes les resolucions internacionals que empenyen a donar resposta a l'espionatge il·legal amb Pegasus". Un cop aprovat el primer esborrany, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa tornarà a votar-lo de forma íntegra en el seu proper ple, que se celebrarà entre els dies 9 i 13 d'octubre.