El Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa ha denunciat que la immobilització de persones en presons i centres juvenils espanyols s'utilitza de manera "punitiva" i pot ser de "dies i hores" sense cap tipus de supervisió o registre "adequats". En molts casos podria suposar un "tracte inhumà o degradant", segons apunta un informe fet públic aquest dijous elaborat amb la informació recollida per una delegació que durant el 2016 va visitar diversos centres de l'Estat.

En aquest sentit, el comitè insta les autoritats espanyoles a deixar de recórrer a mesures de "fixació mecànica" amb finalitats regimentals i lamenta que les recomanacions passades del CPT perquè es regulés el recurs a la immobilització no s'hagin aplicat. "Els intents han fracassat", resa l'informe.

A banda de la "fixació mecànica", el Comitè constata que en diversos centres penitenciaris s'imposen períodes consecutius d'aïllament als interns amb fins disciplinaris que només s'interrompen durant un dia i recorda, en aquest sentit, la recomanació de no sotmetre cap intern a un règim d'aïllament continu, com a mètode de càstig, de més de 14 dies. En línies generals el comitè afirma, però, que "s'han produït passes positives a Espanya" i destaca la cooperació brindada a la delegació.

El text indica que tot i que els interns ubicats en mòduls de règim ordinari no van al·legar haver patit maltractaments físics, els ubicats en mòduls de règim tancats i departaments especials sí que ho van denunciar. Bufetades, cops de puny, puntades de peu i cops amb porres propinats com a càstig informal en episodis de desobediència són algunes de les lesions que recull l'informe. Sobre aquest punt els experts recorden al personal sanitari el deure de registrar "de forma precisa" tota lesió que s'observi en els presos i sigui "indicatiu" de maltractament físic així com informar-ne a les autoritats judicials competents. En el cas de les presons, una valoració positiva del Comitè té a veure amb "el considerable esforç" realitzat per les autoritats espanyoles per posar fi a l'amuntegament.

Dependències policials

En aquesta línia, si bé la majoria de persones entrevistades van afirmar haver estat tractades correctament per les forces de l'ordre, el Comitè afirma que ha tingut coneixement de "denúncies creïbles" sobre l'ús excessiu de la força i casos de maltractament físic per part d'agents de policia en el moment d'arribar a comissaria. "De la mateixa manera també se'ns van transmetre denúncies sobre comportament irrespectuós i sobre el fet d'ajustar massa fort les esposes", descriuen membres del CPT. "S'hauria d'enviar un missatge clar a tots els agents sobre el fet que tota forma de maltractament és inacceptable i serà sancionada degudament", insisteixen des del CPT.

Quant a les condicions materials, l'informe registra que les cel·les a les instal·lacions de moltes comissaries tenen poca ventilació i poca llum i cap de les visitades per la delegació comptava amb llum natural, contrari a les normes del CPT. Fins i tot en algunes, relaten, "no hi havia el suficient espai per a la quantitat de persones que es trobaven en aquestes". Pel que fa a l'aplicació de salvaguardes sobre privació de llibertat, aquestes "no han suposat major problema", constaten.

Pel que fa a la supervisió judicial del sistema penitenciari, l'informe denuncia que els jutges de vigilància penitenciària actuaven més com a "autoritats per a referendar les decisions preses per l'administració" que no pas com a "autoritats independents i imparcials de supervisió".

Centres juvenils

En el cas dels centres juvenils, el Comitè es mostra "molt preocupat" per la utilització de la subjecció mecànica en menors i explica com en un dels centres se'ls lligava al llit i no els deixaven utilitzar el lavabo, motiu pel qual "es veien obligats a orinar-se a sobre". Sobre l'aïllament penitenciari, considera "preocupant" que s'utilitzi en menors i considera que el temps màxim de set dies és "excessiu". "La delegació del CPT va tenir coneixement de casos de menors que havien estat  sotmesos a aïllament com a mesura disciplinària durant tres períodes consecutius de set dies", apunta l'informe.

Durant l'estada a Espanya, entre el 27 de setembre i el 10 d'octubre del 2016, la delegació va visitar vuit comissaries de la Policia Nacional, sis centres penitenciaris i dos centres de menors. Així mateix també va realitzar visites específiques al centre Penitenciari Madrid V (Soto del Real) i al Centre Penitenciari Puerto II per entrevistar-se amb persones que acabaven d'ingressar en presó preventiva.