Diputats de diversos partits i països de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa han fet aquest dijous una crida al diàleg i a la intervenció de la comunitat internacional davant la situació política de Catalunya. Ho han dit durant un debat celebrat a Estrasburg que portava per títol "La necessitat d'una solució política per a la crisi a Catalunya". La majoria de diputats també han condemnat la repressió policial del referèndum de l'1 d'octubre i han remarcat que la violència no és el camí. Tot i això, els diputats de l'Estat espanyol, excepte Podem, han criticat l'acció de la Generalitat, que han acusat d'incomplir la llei. Només representants de Turquia, l'Azerbaidjan i Sèrbia han expressat el seu suport explícit a l'actuació del govern espanyol.

Sobre la solució necessària, alguns diputats, com el suís Manuel Tornare, han reivindicat que l'única sortida és un full de ruta que condueixi a una mediació, sigui nacional o internacional. Alguns diputats britànics han advocat per la fórmula escocesa, que les dues parts pactin un referèndum, tal com es va fer al Regne Unit. També s'ha proposat la creació d'un sistema federal com el suís. La parlamentària belga Pettra de Sutter ha criticat que Rajoy continuï fent servir paraules amenaçadores i que l'aplicació del 155 seria el pitjor que podria passar. D'altres diputats han fet referència a la necessitat de resoldre la situació, però dins del "marc de la integritat territorial".

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland, va rebutjar en un debat previ aquesta setmana la idea d'una mediació internacional però va oferir, per contra, l'ajuda del Consell d'Europa en el camp del dret constitucional. En resposta a preguntes de membres de l'Assemblea dimarts, Jagland va emfatitzar la importància de resoldre el conflicte dins del marc constitucional espanyol "o una versió modificada" de la Constitució.