La Taula del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, ha rebutjat l'admissió a tràmit de la proposta dels partits independentistes per crear una comissió d'investigació sobre el paper del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en els atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Conforme al criteri dels lletrats i als precedents (ja es va vetar una iniciativa similar fa anys), l'òrgan de govern de la Cambra ha rebutjat la iniciativa recordant que el control parlamentari de les activitats del CNI, d'acord amb la llei, s'exerceix a porta tancada en una comissió específica, ja que es tracta de matèries classificades com a secret.

El passat 12 de gener, els independentistes catalans d'ERC, Junts, PDeCAT i la CUP, juntament amb Bildu, van registrar la iniciativa en la qual demanaven obrir una comissió d'investigació després que l'excomissari José Manuel Villarejo declarés al tribunal que el jutja per tres peces separades de 'Tándem' que els atemptats a Catalunya van ser conseqüència d'"un error greu" del qual fos director del CNI en aquella època, Félix Sanz Roldán. Encara que Villarejo va matisar després les seves paraules, els proposadors van mantenir la seva iniciativa perquè la Cambra Baixa investigués la relació de l'imam de Ripoll i cervell dels atemptats, Abdelbaki Es Satty, amb el CNI, així com la seva retribució (si n'hi hagués), durada i objecte final de l'esmentada relació, i que s'aclarís la correlació d'errors a la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials en relació amb l'imam de Ripoll.

A més, també volien analitzar les actuacions d'Interior i les mesures de control que s'aplicaven a Es Satty sabent que tenia relació amb moviments del gihadisme; aclarir la implicació, participació o omissió del CNI amb els atemptats; proposar les mesures oportunes de prevenció i control dels confidents de la policia; i establir quines van ser les responsabilitats polítiques i de qualsevol altra índole en els atemptats.

Rebutjades les compareixences de Sánchez i Marlaska

A més, les revelacions de Villarejo en seu judicial van portar a ERC i Junts a demanar també la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez; del ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska; i de l'esmentat exresponsable dels serveis secrets espanyols. Tanmateix, els representants del PSOE, el PP i Vox a la Taula del Congrés han tombat tant la comissió d'investigació com les sol·licituds d'explicacions registrades sobre aquest assumpte al·legant que es tracta d'informació classificada, segons van confirmar a Europa Press fonts parlamentàries. Unides Podemos, per la seva part, les ha recolzat a totes elles defensant la necessitat de transparència.

El febrer de 2018, ERC i el PDeCAT ja van demanar de crear una comissió d'investigació sobre la tasca del CNI en els atemptats de Catalunya, però la Taula del Congrés, llavors presidida per la dirigent del PP Ana Pastor, va vetar la iniciativa al·legant que aquest tema és un assumpte de seguretat nacional que s'ha de resoldre en la Comissió de Despeses Reservades, encarregada per llei de controlar les activitats del CNI.