El Congrés tomba per majoria la proposta de Junts de limitar les competències del Tribunal de Comptes. L'espanyolisme s'ha aliat: el PSOE ha anunciat el seu vot en contra al costat del PP, Vox o Cs. La petició de Junts proposa limitar la funció jurisdiccional de l'òrgan fiscalitzador i ampliar la capacitat de recórrer les seves decisions davant del Poder Judicial. Unides Podem s'ha desmarcat del seu soci de coalició i ha votat a favor de la iniciativa amb els grups independentistes, que han defensat la necessitat de modificar el funcionament de l'òrgan.

El diputat de Junts Josep Pagès ha defensat en el debat d'aquest dimarts a la tarda que la proposició de llei pretén "adequar el Tribunal de Comptes als estàndards" de la Unió Europea. El que fa, segons el diputat, és "adequar l'òrgan als principis constitucionals bàsics de l'estat de dret i sotmetre la seva actuació al control judicial". "És una proposta de mínims", ha apuntat Pagès, que ha preguntat a la resta de l'hemicicle si estan "a favor de connectar amb Europa o si prefereixen continuar desconnectats" de "l'estat de dret i de la democràcia".

Els grups independentistes i sobiranistes s'han mostrat a favor de la iniciativa. La diputada d'ERC Carolina Telechea ha anunciat el vot a favor d'un text que pugui "contribuir a la democratització" del Tribunal de Comptes i ha denunciat la "repressió" i "l'arbitrarietat" de l'òrgan. EH Bildu i la CUP també han criticat el Tribunal de Comptes. El diputat abertzale Jon Iñarritu ha opinat que la proposta "millora una situació irregular". El diputat de la CUP Albert Botran ha subratllat la "manca d'imparcialitat" de l'òrgan

aleix sarri

Socis de coalició amb divisió d'opinions

Mentre que Unides Podem ha anunciat el seu suport a la proposta, el PSOE ja havia anunciat per avançat el seu vot en contra. El president de la formació lila a la cambra baixa, Jaume Asens, ha argumentat que cal reformar el Tribunal de Comptes i ha afirmat que l'òrgan "atempta contra la separació de poders, la tutela judicial" i és un "niu de nepotisme" així com una "anomalia democràtica".

Per contra, el PSOE ha defensat l'òrgan. El diputat Francisco Aranda ha considerat la proposta de Junts "innecessària, poc útil i contrària a la Constitució". Aranda ha defensat que la Carta Magna atribueix a l'òrgan la jurisdicció en matèria de responsabilitat comptable.

El Tribunal, sobre els ICF

La sala de Justícia del Tribunal de Comptes  ha anunciat avui que es reunirà dilluns vinent, 28 de febrer, per votar i resoldre el recurs presentat pels 34 excàrrecs dels governs de Mas i de Puigdemont, investigats en la causa de la despesa d’Exteriors entre els anys 2011 al 2017, perquè accepti els avals presentats per l’Institut Català de Finances (ICF) de la Generalitat per cobrir els 5,4 milions d’euros que se’ls reclama per la promoció de Catalunya  i la seva independència. La instructora del Tribunal de Comptes va refusar aquests avals i l'octubre passat es van haver d’aportar les quantitats. ERC va aportar 2,1 milions per cobrir els investigats del govern del 2016 i el 2017 (inclòs el president Puigdemont), mentre que els 3,2 milions restants es van aportar amb immobles, com el de l’expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs i Andreu Mas Colell. La causa d’Exteriors està ara en fase d’enjudiciament i serà jutjada amb els encausats de l’1-O, a qui se’ls va reclamar 4,2 milions ja aportats.