Fora de situacions de guerra, els militars haurien de ser jutjats per tribunals ordinaris. Aquest era l’objectiu de la iniciativa legislativa que havia registrat ERC al Congrés dels Diputats el passat febrer. Era la primera iniciativa a Espanya per acabar amb la jurisdicció militar, i pretenia posar fi a la “quasi impunitat” dels militars en delictes com l’assetjament, les agressions sexuals o la corrupció. No obstant això, la proposició de llei ha naufragat aquest dijous a la cambra baixa.

Avui es debatia a les Corts espanyoles el primer dels tràmits, la presa en consideració de la reforma legislativa. Però ni tan sols han superat aquest primer pas. Ha rebut els vots en contra de les principals formacions, des del PSOE fins al PP, Vox i Ciutadans. Unidas Podemos se n'ha desmarcat i hi ha votat a favor. El marcador final: 72 , 274 no i una abstenció.

L’objectiu dels republicans era “modificar la competència de la jurisdicció militar i el Codi Penal per restringir-la a situacions de guerra, conflicte armat internacional o estat de setge, adequant la justícia militar espanyola als estàndards recomanats per les Nacions Unides”. Això exigiria modificacions en la llei orgànica de la competència i organització de la jurisdicció militar i també del Codi Penal Militar.

Els republicans posaven el focus en tres disfuncions. En primer lloc, la impunitat en assetjament, abusos i agressions sexuals a les dones a les Forces Armades. Segons les seves dades, entre 2016 i 2018, van produir-se 90 denúncies de naturalesa sexual en espai militar, de les quals només una ha acabat en condemna. Si la condemna és inferior a tres anys, fins i tot poden continuar a l’exèrcit. En segon lloc, les “condemnes per corrupció sense expulsions”. Cap coronel ni general ha estat expulsat en els últims 19 anys per corrupció, malgrat els nombrosos casos. Finalment, es fixaven en els “sinistres mortals sense condemnes” per explosius, aeronaus o vehicles en mal estat. Només per vehicles en mal estat hi ha hagut més de 40 morts, segons les dades recopilades.