El Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dijous la ministra de Transports i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, menys de 24 hores després que també ho fes el Senat. Aquest cop, però, els motius són diversos. La cambra baixa ha tret targeta groga a la també exalcaldessa de Gavà a partir d’una moció del PP, però per denunciar la política d’habitatge del govern espanyol. ERC, Junts i la CUP, però, han aprofitat la situació per votar-hi també a favor, però per motius diferents: volien reprovar-la per la seva gestió de Rodalies. El punt de la reprovació també ha comptat amb el suport de Vox. El PNB s’ha abstingut, mentre que Bildu hi ha votat en contra. Amb 173 vots a favor, 161 en contra i 6 abstencions, la reprovació ha tirat endavant.

Minuts abans que es produís la votació al Congrés, el líder d’Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, ha justificat el ‘sí’ d’ERC a l’últim punt de la moció del PP. Als passadissos de la cambra baixa, Rufián ha recordat que donarien suport a aquest punt per la situació de Rodalies. "Nosaltres ja vam anunciar que quan es pogués reprovar la ministra, més enllà del sentit de la iniciativa, es faria, i tothom entén que és per Rodalies". "Jo convido la ministra a què agafi amb mi un tren a qualsevol ciutat i hora a Catalunya i entendrà per què se la reprova", ha dit. ERC ja va aconseguir que el Senat reprovés aquest dijous Raquel Sánchez per Rodalies, i presentarà una altra iniciativa al Congrés la setmana que ve.

Tot i que la votació s’ha produït aquest dijous, el debat sobre aquest punt va tenir lloc el dimecres. En aquell debat, va ser la diputada de Junts per Catalunya Mariona Illamola qui també va assegurar que la gestió de Rodalies per part de la ministra Raquel Sánchez és “vergonyosa”. "Conec perfectament el funcionament lamentable del servei de Rodalies i les excuses vergonyoses d'Adif, d'aquest ministeri i dels anteriors ministeris", va assegurar.

Junts denuncia el veto del govern espanyol a una pregunta sobre Rodalies

Aquest mateix dimecres, de fet, Junts per Catalunya va denunciar el veto del govern espanyol a una pregunta que la formació independentista havia fet a la ministra María Jesús Montero sobre l’execució pressupostària de Rodalies. La Moncloa va decidir a últim moment ajornar la pregunta per la setmana que ve, perquè sigui contestada per Raquel Sánchez, argumentant que una ministra d’Hisenda no ha de donar explicacions sobre l’execució pressupostària d’aquest servei de trens.

No obstant això, la pregunta ja havia aparegut el dia anterior a l’ordre del dia del Congrés. Segons la líder de Junts a Madrid, es tracta d’una decisió “política” i no d’agenda o de reglament parlamentari. En una mateixa línia es va pronunciar també la diputada de la CUP a Madrid Mireia Vehí, que va acusar el PSOE de fer “teatre electoral” amb Rodalies. Dins l’equació, però, també hi va situar ERC, en tant que els republicans van aprovar els pressupostos dels socialistes amb la promesa de traspassar el servei a la Generalitat.