El govern espanyol ha decidit que la decisió d'enviar tancs a Ucraïna no es debatrà al Congrés. Ho ha fet per "no donar informació a Putin". La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ho ha subratllat aquest divendres, quan ha explicat la necessitat de no actuar "a la lleugera" sinó amb "prevenció", "determinació" i "evitant que l'adversari, en aquest cas l'enemic, que és Putin, tingui més informació de la necessària", davant la petició del PP que l'enviament de tancs a Ucraïna es debati al Congrés. Espanya va decidir aquest dimecres que se sumaria al pla europeu per enviar vehicles pesants a Ucraïna i enviarà unitats Leopard que va comprar a Alemanya als anys 90. D'aquesta forma en els pròxims mesos Ucraïna rebrà una gran quantitat de tancs de països com els Estats Units, Alemanya, Polònia o Espanya, entre altres.

Durant una visita a Segòvia, Rodríguez ha respost amb aquest argument als periodistes en ser preguntada sobre la demanda del PP perquè l'enviament de carros de combat Leopard compti amb l'aval del Congrés, i ha demanat a aquest partit "responsabilitat" en assumptes d'Estat com aquest. Ha assenyalat que el compromís d'Espanya i la seva aposta per "estar en el costat correcte de la història", en aquest cas del costat del país agredit (Ucraïna) i al costat de la resta de socis de l'aliança, va ser traslladat al Congrés dels Diputats i sobre aquesta qüestió ha comparegut el president del Govern, Pedro Sánchez.

"És un assumpte complex on no es pot actuar a la lleugera; cal tenir prevenció, cal actuar amb determinació i, al mateix temps, evitant que l'adversari, i en aquest cas l'enemic, que és Putin, tingui més informació de la necessària", ha defensat. Ha demanat "confiar" en el treball del Ministeri de Defensa i ha recordat que el Govern ha comparegut "reiteradament" al Congrés i al Senat sobre aquest assumpte: "L'acció del Govern està emmarcada dins dels estàndards i els protocols que hi ha en aquesta mena de casos", ha afirmat la ministra.

Isabel Rodríguez ha evitat respondre les preguntes sobre el nombre de tancs que s'enviaran o el lloc on seran preparats, i ha remès a la informació donada pel ministeri que dirigeix Margarita Robles. Qüestionada pel rebuig de Podemos a l'enviament d'aquest equipament de combat, ha assenyalat que, en el marc del seu partit polític, "cadascun pot fer les consideracions que estimi oportunes", i ha remarcat el compromís d'Espanya amb l'OTAN i la Unió Europea per a defensar a Ucraïna.

Els tancs que Espanya vol enviar a Ucraïna: "Fa 10 anys que són fora de servei"

Els tancs Leopard que Espanya vol enviar a Ucraïna fa una dècada que estan fora de servei, són d'un model antiquat i necessitaran una posada a punt important, segons informa el diari Públic. Segons el diari, que cita fonts del ministeri de Defensa, els blindats sortiran del model 2A4 que Espanya va comprar a Alemanya a la dècada dels anys 90 del segle passat. Aquests tancs estan fora de servei des de fa una dècada i actualment estan emmagatzemats a l'Agrupació de Suport Logístic núm. 41 de Casetes (Saragossa).