La majoria de grups parlamentaris del Congrés dels Diputats admetien abans del debat que haurien tombat l’obligatorietat de la mascareta en espais exteriors. Asseguraven que no tenia cap mena. A l’hora de la veritat, però, s'ha acabat produint una allau d’abstencions --incloent-hi ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP-- que han permès que la mesura es mantingui vigent i no decaigui. No s’ha escapat de la polèmica: si això ha tirat endavant és perquè, en el mateix reial decret, el govern espanyol hi havia colat una mesura per a les pensions. Els aliats de l’executiu central no s’han estalviat les crítiques, però han decidit no tombar-ho per a no perjudicar els pensionistes.

Aquesta mesura va ser anunciada pel mateix Pedro Sánchez en una reunió telemàtica de la conferència de presidents el passat 22 de desembre, i va ser aprovada pel Consell de Ministres l’endemà mateix. Va ser l’única restricció comuna al conjunt de l’Estat de cara a les festes de Nadal, i bàsicament restablia l’ús de la mascareta en tot espai exterior, amb dues úniques excepcions: zones naturals (sempre que hi hagi distància de seguretat) i per a la pràctica d’esport individual. El dirigent socialista va argumentar que la mesura “es basava en l’experiència”, i aquesta obligatorietat continuarà vigent fins a nova ordre.

El mateix decret incorporava la revalorització de les pensions, l'anomenada "pagueta" compensatòria per a les pensions més. La norma aprovada el passat desembre també permetia recuperar els metges jubilats al sistema sanitari per a fer front a la sisena onada de covid. No es pot votar de manera separada. Això ha fet que la majoria de grups es tapin el nas i en validin la convalidació. Les mateixes forces independentistes ho han criticat però han acabat optant per l'abstenció en la votació d'aquest dimarts al vespre, des d'ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP. També s'ha abstingut EH Bildu, mentre el PNB i el BNG hi han votat a favor. El marcador final: 162 vots a favor, 153 en contra i 28 abstencions. Això sí, serà tramitat com a projecte de llei.

El diputat d’ERC, Xavier Eritja, ha denunciat el “pur filibusterisme”, incloent un tema de pensions que “no té res a veure amb la matèria”. També ha criticat que la mascareta s’imposi amb caràcter generalista a tot l’Estat espanyol, deixant enrere la “cogovernança”. En la mateixa línia s’ha expressat Concepció Cañadell, del PDeCAT: “Ens molesta molt que el govern ens hagi sostmès a aquest xantatge. Senyora ministra, així no”. Ho ha qualificat de “trilerisme” i ha justificat la seva abstenció: “El nostre sentit de la responsabilitat ens impossibilita votar-hi en contra”.

També des de la dreta s’ha criticat el decret, i hi han votat en contra tant PP i Ciutadans com l'extrema dreta de Vox. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha preguntat a Twitter “amb quin criteri decideix el govern espanyol que continuem mantenint les mascaretes a l’aire lliure en aquests moments”.