El ple del Congrés ha aprovat una moció que demana la dimissió "d'immediat" de la ministra de Justícia, Dolores Delgado o, en el seu cas, el cessament per part del president del govern espanyol. La petició la fa el PP, que considera "insostenible" que continuï al capdavant del ministeri per les gravacions que s'han filtrat sobre converses amb l'excomissari José Manuel Villarejo.

La iniciativa ha tirat endavant amb els vots del PP i Cs i gràcies a l'abstenció de Podemos, ERC i PDeCAT. Només el PSOE i PNB han votat en contra. Delgado és una de les ministres més debilitades del govern de Pedro Sánchez, ja que el Senat la va reprovar fa pocs dies per la gestió que havia fet el seu ministeri de la defensa del jutge Pablo Llarena en el procés obert contra ell a Bèlgica.

El debat s'ha produït sense la presència de la ministra ni de cap membre del govern espanyol i just el dia abans que Delgado comparegui al Congrés per donar explicacions sobre aquestes gravacions a la comissió de Justícia.

La moció s'ha aprovat per 166 vots a favor, 91 en contra i 83 abstencions. La iniciativa arriba en un moment delicat per la ministra. En les darreres setmanes, s'han filtrat converses enregistrades el 2009 quan era fiscal de l'Audiència Nacional amb l'excomissari José Manuel Villarejo (en presó preventiva).

Delgado havia negat conèixer Villarejo, però a les converses se la sent parlant amb ell i mofant-se de la condició d'homosexual del seu actual company de gabinet, el ministre de l'Interior i jutge Fernando Grande Marlaska. També han transcendit gravacions on Villarejo parlava d'haver creat una xarxa de prostitutes per espiar polítics i treia pit en presència de la ministra. 

El PP considera que és "insostenible" que la ministra continuï com a titular de Justícia per haver "denigrat" la justícia espanyola. "L'únic servei que pot prestar a Espanya és dimitir", recull el text de la moció, que apunta que si Delgado no plega l'ha de fer dimitir el president, Pedro Sánchez. 

El populars també acusen la ministra de "faltar a la veritat" tant en seu parlamentària com també davant els mitjans de comunicació amb "contínues rectificacions sobre converses escandaloses". Per tot plegat, han exigit la "dimissió immediata" de la ministra de Justícia. 

L'encarregada de defensar la moció ha estat la diputada Maria Jesús Moro, que ha acusat Delgado de "mentir reiteradament". "El que ha fet en tres mesos i els seus penosos antecedents no tenen comparació en la històrica democràtica", ha manifestat la diputada, que acusa Delgado de no tenir "l'exemplaritat que se li requereix a un servidor públic".