Avui el ple del Congrés dels Diputats ha posat la primera pedra per acabar amb casos com el dels rapers Hasél o Valtònyc. Després de debatre's aquest dimarts a la tarda, la majoria de la cambra tramitarà la proposició de llei d'Unidas Podemos en aquest sentit. La iniciativa planteja, entre altres, derogar els delictes d'injúries a la Corona, contra els sentiments religiosos o d'enaltiment del terrorisme. Uns delictes que Jaume Asens ha considerat com a "obsolets" i requereixen d'una "modernització d'un Codi Penal amb rèmores franquistes".

La iniciativa ha rebut el suport d'Unidas Podemos, que l'ha registrat, però també dels diputats del PSOE i dels partits independentistes i sobiranistes: ERC, Junts, CUP, el PNB, EH Bildu, Més País i el BNG. Així, la proposició de llei superarà el primer filtre del Congrés dels Diputats, que podrà debatre-la i esmenar-la. La unió de la triple dreta en contra, com a Colón, no ho impedirà.

L'any passat, justament el PSOE va rebutjar una iniciativa d'Esquerra Republicana per a despenalitzar les injúries a la Corona. Avui, però, hi ha donat suport. El diputat socialista Odón Elorza ha sostingut que aquests delictes d'opinió estan "desfasats" davant d'una realitat que ha canviat. Per això, cal una reforma del Codi Penal. Si bé Elorza ha dit que no comparteixen l'integritat del text, com ara la derogació del delicte d'enaltiment del terrorisme, sí que s'ha mostrat partidari de "revisar" les penes emparellades a aquests tipus penals.

Jaume Asens, en nom del grup impulsor, ha defensat que l'objectiu de la llei és que "mai cap raper o artista acabi a la presó per dir el que alguns no volen sentir". Ha recordat casos com el de Valtònyc o Hasél, i ha defensat que, si aquesta reforma tira endavant, "Espanya s'assemblarà més a Europa i serà més lliure".

Suport independentista

Com era d'esperar, els grups independentistes hi han donat suport. Per part d'ERC, la diputada Carolina Telechea ho ha valorat com a un "bon inici". Malgrat tot, ha recordat que hi ha molta més feina per fer, quan hi ha en vigor la llei mordassa o hi ha dirigents independentistes empresonats pel delicte de sedició. La parlamentària republicana ha denunciat que Espanya "persegueixi la dissidència política i coarti drets i llibertats a cop de Codi Penal". En nom de Junts, el diputat Josep Pagès ha rebatut els "revessos d'Europa" a l'Estat en matèria de llibertat d'expressió, mentre el cupaire Albert Botran ha lamentat que hi hagi presos i exiliats per aquests delictes.