Entre març i maig de 2020 Espanya va estar sumida en un confinament total que va deixar els ciutadans tancats i aïllats a casa. El coronavirus acabava d'arribar al país. Un any després, la cruesa amb què la tercera onada està sacsejant Europa ve acompanyada de l'ombra d'un nou tancament domiciliari. El Govern català ha sortit al pas per afirmar que de moment no el té sobre la taula. 

El president Quim Torra ha emès un comunicat aquest divendres exigint "una restricció absoluta de la mobilitat fora dels serveis essencials" per combatre la "gravíssima" situació epidèmica. La qüestió és complexa, ja que "perquè tingui força legal", la decisió l'ha de prendre el govern de l'Estat. Així de clar ho ha exposat el vicepresident Pere Aragonès durant una entrevista a Els Matins de TV3. 

En qualsevol cas, ha avançat que de moment "des del Departament de Salut no s'ha proposat aquesta opció". Per tant, per ara no és damunt la taula del Govern. "Si des del Departament de Salut se'ns diu que cal avançar cap a un confinament domiciliari, ho estudiarem i ho posarem en ponderació", ha afegit. 

Budó matisa Torra

En la mateixa línia que Aragonès s'ha expressat la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó. Qui va ser la mà dreta de Torra durant més de dos anys ha matisat la proposta del president inhabilitat. "Ara, a Catalunya, en aquests moments, la situació sanitària ens diu que no som aquí". Ara bé, en paral·lel ha advertit que hi ha "indrets on la situació està absolutament descontrolada". Si s'hagués d'arribar a aquest punt, ha dit, seria "en un parell de setmanes". 

Alguns països com Alemanya han optat per decretar un confinament dur, amb escoles i activitat econòmica no essencial tancades. Ara bé, els governants catalans han deixat clar més d'una vegada que Catalunya no és Alemanya, i que no té prou recursos per compensar els negocis que es vegin obligats a abaixar la persiana.