El Jutjat Penal 3 de Girona ha emès una sentència condemnant a un jove independentista de la Cerdanya a una pena de tres mesos de presó i una multa de prop de 4.000 euros. Aquesta condemna està relacionada amb la seva participació en un tall a la carretera N-152 com a part de la vaga general convocada per la Intersindical – CSC el 21 de febrer de 2019. Alerta Solidària, l'organització de suport als represaliats per motius polítics, ha informat que la sentència ha estat redactada "amb rapidesa" i ja estava signada el 29 de desembre, tot basant-se en els delictes de resistència i lesions. Cal destacar que la defensa havia sol·licitat l'ajornament del judici, argumentant la possible aplicació de la llei d'amnistia, però aquesta petició va ser rebutjada, i el judici es va celebrar el 18 de desembre del mateix any, sense la presència de l'acusat, que ha desobeït citacions i manté una actitud de no col·laboració amb la justícia espanyola.

Els esdeveniments que van portar a aquesta condemna es van centrar en el desallotjament dels Mossos d'Esquadra d'un tall a la carretera N-152 a la zona de Puigcerdà, durant la vaga general del 21 de febrer de 2019. La defensa del jove havia sol·licitat l'ajornament del judici, seguint el precedent del Jutjat Penal 2 de Girona en el cas conegut com a '21 Raons', amb la intenció de beneficiar-se de la possible aplicació de la Llei d'amnistia. No obstant això, aquesta sol·licitud va ser denegada pel Jutjat Penal 3.

Segons es recull en la sentència, de la declaració del policia, amb relació al desallotjament de l'acusat l'agent va afirmar que "no col·laborà malgrat que li requeriren que s’aixequés i que mogué els braços i peus de manera agressiva per impedir el seu desallotjament". L'agent també va afegir que l’acusat "el va agafar pel canell esquerre, el que provocà dolor i la luxació". La lesió va necessitar sessions de rehabilitació, 44 dies de curació, 33 dels quals impeditius per anar a treballar.

Segons afirmen des d'Alerta Solidària en un comunicat emès aquest dimecres després de la sentència, el jove condemnat no ha estat present durant el judici i manté una postura de "desobediència ferma" a les citacions judicials, demostrant la seva negativa a col·laborar amb la justícia espanyola. "Tant aquell 21 de febrer de fa quasi cinc anys, com durant tot el procediment, en Roger ha mantingut una actitud ferma desobedient. Conscient que la no col·laboració amb l’Estat és la passa imprescindible per fer-nos valer com a poble i encetar una nova etapa de confrontació. No serà amb aquesta condemna que es doblegarà la seva actitud, al contrari", resa el comunicat.

Des d'Alerta Solidària denuncien que "el jutge compra del tot la versió dels Mossos d’Esquadra", un fet que consideren que contradiu la versió de la defensa que al·lega el dret de manifestació i la inexistència d’un ànim de menystenir ni lesionar cap agent. També denuncien que el jutjat no té en compte que l'agent venia de fer diverses càrregues a l’Alt Urgell la duresa de les quals li podria haver ocasionat la suposada lesió per la qual s'acusa l'encausat.