El jutjat 14 de Barcelona ha condemnat la Comissió de la Dignitat, l'Amical de Mauthausen, SOS Racisme Catalunya, el Congrés de Cultura Catalana i la Fundació Catalunya Fons al pagament solidari de 15.000 euros a la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana per haver impulsat un manifest crític amb aquesta entitat. A més hauran de publicar la sentència condemnatòria i abstenir-se en el futur d'acusar de franquista SCC, segons ha informat El Independiente.

Els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras i l'exconseller Ernest Maragall, que també havien impulsat el manifest, no hauran de participar en el pagament perquè en el moment dels fets tenien immunitat com a parlamentaris europeus.

El jutjat d'instrucció 41 argumenta la condemna perquè considera que els promotors del manifest van incórrer en un delicte contra l'honor de SCC, perquè li van atribuir llaços amb el franquisme, i també actes d'exaltació del franquisme i el nazisme. El manifest es va promoure després que el Parlament europeu va concedir l'any 2014 el Premi Ciutadà Europeu a la plataforma unionista.

El jutge no ha acceptat els arguments dels demandats, que es referien a les suposades relacions d'alguns socis fundadors de SCC amb moviments d'extrema dreta, i considera que aquestes no proven el presumpte caràcter franquista de l'entitat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat