L’admissió a tràmit per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans dels recursos dels condemnats pel procés ha estat rebuda com una molt bona notícia pels implicats. La majoria d’afectats han expressat la seva satisfacció en missatges publicats als seus respectius comptes de la xarxa social X, antiga plataforma Twitter. Un dels primers a expressar la seva satisfacció ha estat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que en un missatge ha dit que “la justícia centra el focus, un cop més, en les vulneracions de drets fonamentals exercides per l’Estat”. El líder republicà ha afegit que “continuarem lluitant en tots els fronts per aconseguir justícia!”

Els indults "no arriben per atzar"

Per la seva banda, Josep Rull, ha reaccionat a la notícia publicant un missatge que diu: “Els indults (i d’altres) no arriben per atzar còsmic". D’aquesta manera el polític de Junts valorava positivament que el tribunal reclami a Espanya respondre les qüestions pertinents per dirimir si es van vulnerar drets fonamentals dels condemnats. Per la qual cosa, el tribunal ha atorgat a l’Estat un termini fins al 12 de gener del 2024.

També ha reaccionat l’actual secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull: “Ens veiem al TEDH”. “Allà on hi ha justícia i imparcialitat, i no venjança i persecució de l’independentisme”, ha sentenciat en un missatge al seu compte d’X. De la mateixa manera, Dolors Bassa i Carme Forcadell han reaccionat positivament a la informació. Bassa ha exclamat: “Som-hi! Molt més lent del que voldríem però seguint... contra la injustícia d’una sentència arbitrària! Estrasburg revisarà la sentència de l’1-O”, ha afegit.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament durant l’1-O, Carme Forcadell, també ha respost a la notícia: “Sabem que no va ser justícia, va ser venjança. Finalment, el TEDH ha demanat explicacions a l’Estat espanyol sobre aquella farsa”. 

Reacció d'Òmnium Cultural

Per part de les entitats socials, Òmnium Cultural ha celebrat la notícia: “El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit el recurs de Jordi Cuixart i la resta de presos contra l'Estat espanyol i assumeix que es podrien haver vulnerat drets fonamentals. Espanya, ens veiem a Europa!”

També el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha dit a les xarxes socials sobre la notícia: “Amb el Jo Acuso de Jordi Cuixart al Tribunal Suprem, Òmnium volia acusar l'Estat i arribar a Europa. Avui el TEDH assenyala la vulneració de drets fonamentals del Regne d'Espanya. Una lluita per tots els represaliats, pels drets humans i pel dret de Catalunya a la seva llibertat”, conclou.