Castigat. La titular del jutjat Penal 2 de Mataró ha condemnat un veí del Masnou a 1 any i 3 mesos de presó per un delicte contra el mediambiental en la modalitat de contaminació acústica per haver afectat els seus veïns -una parella amb els seus pares grans- amb música electrònica amb un volum “eixordador”. En la sentència, la magistrada també castiga el veí a indemnitzar la parella amb un total de 18.000 euros (en un cas, als hereus) per haver patit aquest excés de soroll des del 2012; a més de pagar una multa de 2.160 euros, i no poder exercir una professió relacionada amb la música electrònica durant un any i sis mesos. L’acusació particular reclamava que també fos condemnat per lesions imprudents, però la magistrada ho ha descartat en considerar que no s’han detallat, tot i que un dels membres de la família va ser medicat per afectació del son. La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona també ha exercit l’acusació contra aquest ciutadà.

En la sentència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, la magistrada Lucía Avilés exposa que la família va presentar una querella contra aquest veí incívic el 2015, i que es va ampliar diverses vegades. També sosté que la conducta de l’acusat, Jordi, va ser “persistent i conscient”, perquè els veïns van manifestar en el judici que primer van intentar parlar amb el veí perquè no posés la música tan alta perquè els molestava i feia vibrar les parets del seu habitatge, que tenien a tocar.  “Era un bum, bum constant”, “música màquina i matxacona”, van dir que escoltaven els veïns a totes hores del matí i de la nit.

Un soroll per sobre del permès

En el judici, també van declarar agents de la Policia Local del Masnou, que van certificar que des del 2015 al 2017 havien rebut denuncies per sorolls i haver anat a la casa de l’acusat, que no els obria mai, però certificaven el soroll insuportable i constant de la música. S’hi detalla que l’Ajuntament va demanar a la Diputació de Barcelona fer-hi proves de sonometria, i que es van superar el legalment permès. Així, el límit legal permès als matins és de 35dB (A), i en el control de la casa dels afectats va sortir 56 dB (A), mesura que també va sortir en el control de la nit, franja que el límit ermés de soroll és de 30dB (A).

En la resolució, la magistrada fa referència a recent jurisprudència, com la del Tribunal Suprem, que considera la contaminació acústica com “un atac a la salut física i psíquica” de les persones i davant la conducta de l’acusat el condemna a una pena de presó, tot i que, inicialment, no implica la seva entrada a un penal.