Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, ha estat condemnat a 3 anys de presó per haver-se fet passar per un càrrec relacionat amb la Vicepresidència del govern espanyol i la Casa Reial en el seu viatge a Ribadeo (Lugo) per reunir-se amb el president d'Alsa l'agost del 2014.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Efe, la secció dissetena de l'Audiència Provincial de Madrid el condemna a 9 mesos de presó com a autor d'un delicte d'usurpació de funcions públiques amb l'atenuant analògic d'anomalia psíquica i dilacions indegudes, i a uns altres dos anys i 3 mesos de presó per un delicte de suborn actiu, en el qual es presenten els mateixos atenuants.

Alhora, ha resultat absolt dels delictes de falsedat i de malversació de cabals públics de què també l'acusava la Fiscalia, que demanava per a ell 7 anys de presó.

En la seva declaració al judici, el Petit Nicolás va explicar que no pretenia fer-se passar per una autoritat sinó que només va fingir ser una persona important per sentir-se "poderós".

El ministeri públic va detallar com a començaments del mes d'agost de 2014, el Petit Nicolás va proposar una reunió a un empresari asturià, Jorge Cosmen, al qual li va fer creure que era un funcionari públic, un enllaç entre la Vicepresidència del govern espanyol i la Casa Reial. Cosmen i Gómez Iglesias van dinar junts el 13 d'agost, després que l'acusat assegurés a l'empresari que al dinar hi "assistiria una persona molt important" de la Zarzuela, promesa que no es va fer realitat.

Per dur a terme el seu pla, Gómez Iglesias havia contactat prèviament amb dos policies municipals, als quals va demanar que li proporcionessin els mitjans policials necessaris per fer-se passar per un càrrec públic, a canvi d'una gratificació pels seus serveis.

Suma de condemnes

D'altra banda, l'Audiència Provincial de Madrid també va condemnar a un any i nou mesos de presó Francisco Nicolás Gómez Iglesias, el Petit Nicolás, per falsificar un DNI perquè un amic seu fes la prova de selectivitat en el seu nom el setembre del 2012.

L'Audiència va imposar així la primera condemna al jove en els diferents procediments que té oberts per delictes d'usurpació de funcions públiques, falsedat en documents oficials, suborn passiu, estafa, pertinença a grup criminal i revelació i violació de secrets.

Una condemna per un delicte de falsedat documental que tanmateix s'allunya dels 4 anys i mig de presó que demanava el fiscal en aplicar un atenuant per dilacions indegudes en el procediment.

A l'amic que va fer l'examen en nom seu, Manuel A.S., el va condemnar a un any de presó pel mateix delicte, en tant que a la funcionària de policia que va permetre la falsificació "per imprudència greu" li imposa una condemna de nou mesos de presó.

L'Audiència va considerar provat que en l'examen de selectivitat de setembre del 2012, el Petit Nicolás va planejar la suplantació amb el seu amic Manuel, per a la qual cosa van demanar un duplicat del DNI del primer, però utilitzant la foto del segon.

 

Foto principal: El Petit Nicolás entrant al seu judici / Europa Press