L’Estadi Olímpic Lluís Companys, que porta el nom d’un president empresonat —i afusellat— per motius polítics, s’ha omplert aquest dissabte per fer costat als deu presos polítics. Segons l’Assemblea Nacional Catalana, fins a 50.000 persones han omplert les instal·lacions per assistir al Concert per la Llibertat dels Presos polítics. Un acte que, a més d’actuacions, ha estat carregat d’emocions i política. Els artistes han actuat de manera altruista, i tots els beneficis s’han destinat a la caixa de solidaritat, en espera de la possibilitat que el proper dilluns sigui necessària per pagar més finances.                                                                                                                                

Malgrat que la idea era que hi hagués més música que parlaments, els discursos han ocupat una part important de l’escaleta del concert. Les circumstàncies han portat els familiars dels presos al damunt de l’escenari. Oriol Sànchez, fill del president de l’Assemblea Nacional Catalana, ha llegit una carta del seu pare en què promet “continuar empenyent per la independència” quan surti de la presó. El número 2 de la llista de Junts per Catalunya ha fet una crida a omplir Brussel·les el pròxim 7 de desembre i a omplir les urnes de vots el 21 de desembre. Neus Cuixart, germana del líder d’Òmnium Cultural, també ha llegit una missiva: “Estem alimentant de dignitat els nostres cors, i d’aquesta dignitat en viuran les generacions futures”, ha escrit. “Dins d’aquesta presó, us sento a prop, sabent que més d’hora que tard tornarem a estar junts”.

El Govern empresonat també ha fet arribar missatges des de les presons madrilenyes. Des de Soto del Real, el vicepresident Oriol Junqueras també ha demanat omplir les urnes “de vots i dignitat”: “Si vam defensar les urnes l’1 d’octubre, ens toca demostrar que estarem sempre al costat de les urnes, sigui quin sigui el resultat”. Ha lamentat que no només no han comès cap delicte, sinó que sempre han intentat fer el bé. Raül Romeva ha volgut agrair el “riu de cartes” que li arriben i ha defensat que continuaran lluitant per “la causa de la llibertat i la democràcia plena”, a la qual no renunciaran “ni amb porres ni amb barrots”.

concert llibertat presos polítics - laura gomez

“Un abús i una injustícia”

Carles Mundó ha denunciat que “és un abús i una injustícia que demostra la incapacitat d’un Estat que, per resoldre una qüestió que només és de naturalesa política, oblida el diàleg”. Ha citat el president Lluís Companys: “Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". I hi ha afegit: “Només ens tenim a nosaltres i ningú no ens regalarà res”. Des d’Alcalá-Meco, Meritxell Borràs ha confessat que enyora moltes coses, especialment la gent que estima: "Des de la llunyania física us dic que us tinc presents a través de les cartes. Tinc esperança i il·lusió en la Catalunya que avança en el dia a dia”.

Marta Turull, filla del portaveu Jordi Turull, no ha llegit cap carta del seu pare, però li ha dedicat un escrit: “Les trobades amb la família o els amics, aquestes coses tan senzilles, són les que fan gaudir al Jordi, i ara se’n sent privat”, ha lamentat. “Esperem que molt aviat pugui tornar al seu poble, Parets del Vallès”. La dona de Josep Rull, Meritxell Lluís, ha llegit un text de la colla d’amics de tota la vida del conseller. “La colla d’amics de tota la vida la conformem catorze homes: érem catorze nens, després vam ser catorze nois i ara, de fa un bon grapat d’anys, catorze homes (…) Avui som tretze homes amb un llaç groc a la solapa”. En representació de Dolors Bassa hi havia de venir la seva germana Montse, però tenia una altra “cita sagrada” a Alcalá-Meco. El seu escrit l’ha llegit Mariona Bassa, cosina de totes dues: “El que imaginem amb més força és l’abraçada que ens farà”.

Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, ha denunciat que una mesura tan “dura” com la presó cautelar “està pensada per protegir la societat” i per tant “hauria de ser dictada amb el mateix rigor que una sentència ferma”. En aquest sentit, ha assegurat que són presos polítics: “Me n’adono cada dia quan surto al carrer, quan els veïns se m’apropen en solidaritat. La seva absència esdevé presència constant”.

concert llibertat presos polítics - laura gomez

Puigdemont: “Continuar endavant i persistir”

Els consellers exiliats a Brussel·les també han volgut enviar missatges, començant pel president Carles Puigdemont, que ha agraït el gest en suport als presos polítics. “Estem demostrant com és el poble de Catalunya”, ha dit Puigdemont en el missatge, gravat des de la capital europea. “Aquesta cadena ens ajuda a mantenir viva l’esperança, a continuar endavant i persistint”, ha dit.

El conseller Toni Comín ha reivindicat la feina feta fins ara: “Hem de ser conscients de tot el que hem aconseguit, perquè l’1 d’octubre i el 27 d’octubre no han estat en va. Són les pedres sobre les quals construirem el nostre futur”. Clara Ponsatí ha admès que “estem passant un moment difícil”, però ha promès que “tornarem a vèncer”. Lluís Puig ha afirmat que “l’escalf que ens heu donat travessa els 1.200 quilòmetres que ens separen”. Meritxell Serret ha demanat continuar “amb aquesta convicció ferma defensant els valors de la democràcia i la llibertat”, perquè “només amb aquests valors podrem tirar endavant un futur que sigui il·lusionador”.

Al Concert per la Llibertat dels Presos també hi ha anat una àmplia representació de tots els partits i candidatures independentistes, des de Junts per Catalunya fins a Esquerra Republicana i Demòcrates de Catalunya. “Nosaltres defensem pacíficament la democràcia i ells imposen la democràcia a cops de porra, empresonant, amb prohibicions i a cop de decret”, ha criticat Marta Rovira, convertida avui en líder accidental d’ERC justament per l’empresonament del vicepresident Junqueras.

concert llibertat presos polítics - laura gomez

“Caldrà continuar el combat”

Agustí Alcoberro, vicepresident de l’ANC, entitat organitzadora del concert, ha defensat que “som un país que lluita cantant i que canta lluitant”. S’ha referit a la possible sortida de la presó del pròxim dilluns: “Dilluns pot ser un dia important”, ha assegurat. “Però, passi el que passi, caldrà continuar el combat per la llibertat i el tancament de tots els processos oberts i continuar omplint la caixa de solidaritat”, ha afegit.

L’Estadi Olímpic Lluís Companys s’ha tenyit primer de groc, pels mocadors d’aquest color que s’han repartit, i després, a mesura que s’ha anat fent de nit, s’ha il·luminat amb la llum de milers de mòbils. Groc i llum en suport als presos polítics, pendents del seu destí el pròxim dilluns.