La consellera de Radiotelevisió Espanyola a proposta del PSOE Concepción Cascajosa ha estat designada nova presidenta interina de la Corporació RTVE, per a un període de sis mesos, segons han informat a EFE fonts del seu Consell d'Administració. Cascajosa, actual presidenta de l'Observatori d'Igualtat d'RTVE, ha estat triada en la reunió que ha mantingut aquest dijous el Consell d'Administració de la radiotelevisió pública, per substituir Elena Sánchez, que va ser destituïda aquest dimarts en el marc d'una crisi política en la direcció d'RTVE.

El nomenament de Cascajosa arriba després de la tumultuosa jornada d'ahir dimarts, en la qual el Consell d'Administració d'RTVE va aprovar primer el cessament del director de Continguts, José Pablo López, i després el de la fins ahir presidenta interina de la corporació, Elena Sánchez, que va substituir l'anterior president aprovat per les Corts, l'acadèmic José Manuel Pérez Tornero, quan aquest va dimitir el setembre del 2022 per manca de suport del Consell (de PSOE i Podemos, que consideraven que s'havia alineat més amb el PP).

Dels nou consellers que conformen en Consell d'Administració d'RTVE, tres ho són a proposta del PSOE (Concepción Cascajosa, Ramón Colom i Elena Sánchez), tres a proposta del PP (Jenaro Castro, Carmen Sastre i Consuelo Aparicio), dos d'Unidas Podemos (Roberto Lakidain i José Manuel Martín Medem, aquest últim ara vinculat a Sumar), i un a proposta del PNB (Juan José Baños). Carcajosa ha estat nomenada amb cinc vots a favor, tres en contra i una abstenció: els del PSOE, menys Elena Sánchez, els d'Unidas Podemos i el del PNB.

La votació de destitució d'Elena Sánchez es va obrir ahir dimarts de la mà del conseller d'Unidas Podemos Roberto Lakidain. Van votar a favor de cessar-la tots els consellers menys el del PNB (abstenció) i el d'Unides Podemos vinculat a Sumar. Prèviament, el consell havia decidit destituir el director de Continguts, José Pablo López, amb el vot de la presidenta interina Elena Sánchez, els tres consellers del PP i José Manuel Martín Medem (el vinculat a Sumar). En contra, han votat els altres dos del PSOE, el PNB i el d'Unides Podemos no vinculat a Sumar.

Professora de comunicació audiovisual, especialitzada en ficció i televisió

Concepción Cascajosa, nascuda a l'Hospitalet de Llobregat el 1979, és acadèmica i professora de comunicació audiovisual a la Universitat Carles III de Madrid. Especialitzada en sèries de ficció i televisió, Cascajosa és membre del Consell d'Administració d'RTVE a proposta del PSOE des de 2021. També és presidenta de l'Observatori d'Igualtat d'RTVE. De família andalusa, va tornar a Sevilla de jove, a on l'any 2001 es va llicenciar en Comunicació Audiovisual. Es va doctorar més endavant i és professora titular des del 2012. A banda de la tasca docent, ha estat col·laboradora a diversos mitjans generalistes i especialitzats en cinema i televisió.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!