L'ANC i Òmnium Cultural han convocat aquest dijous una sèrie de concentracions arreu de Catalunya per demanar l'alliberament del vicepresident Oriol Junqueras. Les entitats sobiranistes, tot i demanar concentracions davant dels ajuntaments catalans, també han demanat que tota l'àrea metropolitana es concentri a Sant Vicenç dels Horts, població on resideix Junqueras i de la qual va ser alcalde entre 2011 i 2015. És al poble de Junqueras on s'hi han aplegat la majoria de líders polítics i socials catalans com ara Jordi Turull, Joan Tardà, Agustí Alcoberro o Marcel Mauri.

Un miler de persones s'han concentrat aquest dijous al vespre davant l'ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) per reclamar la sortida de la presó d'Oriol Junqueras, seguint la convocatòria impulsada per Òmnium i l'ANC. Hores després que el vicepresident del Govern hagi declarat davant el Tribunal Suprem, les entitats sobiranistes han lamentat que Junqueras faci més de dos mesos que està empresonat, mentre l'alcaldessa Maite Aymerich ha assegurat que "és molt fàcil" resoldre el recurs per alliberar-lo. "L'Oriol no fugirà, no destruirà proves que no existeixen ni reincidirà", ha destacat. Al seu torn, els vicepresidents d'Òmnium i l'ANC han situat el diàleg com "l'única via per resoldre el conflicte polític" mentre han afirmat que l'Estat espanyol "ha perdut la credibilitat".

La majoria dels assistents a les concentracions portaven distintius grocs com ara gorros, bufandes, pins o fins i tot flors, en solidaritat als presos polítics, i cartells on es podia llegir "Llibertat presos polítics", que ja s'han pogut veure en concentracions anteriors.

Durant les concentracions s'han pogut sentir crits de "llibertat" no només per Junqueras, sinó també pel conseller Joaquim Forn, Jordi Sànchez, diputat electe per JuntsXCat, i Jordi Cuixart, president d'Òmnium. Sànchez i Cuixart són a  la presó de Soto del Real des del passat 16 d'octubre acusats de rebel·lió i sedició. I Junqueras i Forn estan a la presó d'Estremera des del 2 de novembre acusats de malversació de fons, rebel·lió i sedició.