Representants dels partits independentistes i de les entitats han acompanyat aquest dimecres als diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que estaven citats a declarar com a investigats aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En una imatge d’unitat han pujat tots junts pel passeig Lluís Companys i han acomiadat els dos processats fins a l’entrada del Palau de Justícia entre aplaudiments i crits de llibertat. 

Entre els assistents hi havia una àmplia representació dels republicans, entre diputats, consellers i altres dirigents, que han estat acompanyars per diputats de JxCat com Elsa Artadi, Josep Costa o Laura Borràs, així com també de Carles Riera i Eulàlia Reguant de la CUP i dels líders d'Òmnium i l'ANC, Marcel Mauri i Elisenda Paluzie.

Jové i Salvadó es neguen a declarar

Un cop dins, Jové i Salvadó, que estan processats per desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per l'organització de l'1-O, s'han acollit al seu dret a no declarar. Tots dos s'han remès als seus recursos contra la interlocutòria de processament i s'han queixat que són víctimes d'una "causa general contra l'independentisme". El cas podria arribar a judici abans de l'estiu.

TSJC Jové i Slavadó   Sergi Alcàzar

"Mai cap tribunal decidirà el futur de Catalunya"

En declaracions a la premsa a les portes del tribunal, el vicepresident Pere Aragonès ha defensat que "ni el 20-S, ni l’1-O ni tampoc la sentència" no els aturaran per "seguirem treballant per la democràcia i la llibertat". "Mai cap tribunal decidirà el futur de Catalunya", ha defensat en una breu atenció on també ha assegurat que Jové, tot i estar processat, seguirà formant part de la taula de negociació amb l'Estat.

Preguntat pel relleu a Exteriors després de la dimissió d'Alfred Bosch pel cas d'assetjament al seu departament, Aragonès ha demanat temps i no entrar en "especulacions". De moment la consellera Teresa Jordà ha assumit les funcions a la conselleria, però encara no s'ha decidit qui el substituirà a la taula de diàleg, que podria ser una persona diferent a la del nou conseller.

Crides a omplir la caixa de solidaritat

Per altra banda, des d'Òmnium, l'ANC i també JxCat, han volgut donar suport a Jové i Salvadó i han fet una crida a omplir la caixa de solidaritat davant una "repressió que no s'atura" i del que qualifiquen de "macrocausa" contra el procés independentista. Paluzie ha demanat "donar la cara" i demostrar als organitzadors del referèndum que no estan "sols" en els moments de "dificultat", mentre que Mauri ha fet una nova crida a l'amnistia com a "solució global davant la repressió"

Per altra banda, el diputat de JxCat, Albert Batet, també ha aprofitat per carregar contra el govern espanyol per no aturar la repressió ni tan sols amb la taula de diàleg i ha lamentat que es processi Jové quan forma part de la negociació i té "voluntat de diàleg".

Fiances de 4,5 milions

Jové i Salvadó, tots dos detinguts per la Guàrdia Civil el 20-S, van ser processats la setmana passada pels delictes per desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per l’organització del referèndum del 1-O. El TSJC va imposar-los fiances milionàries 2.889.000 euros, en el cas de Jové, i de 1.635.000, en el cas de Salvadó. A més, va ordenar-los que es presentin mensualment al jutjat, els va retirar el passaport i els va prohibir de sortir de l’estat espanyol.