El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha reivindicat la seva formació per superar el bloqueig entre "un estat repressiu i sense propostes" i unes formacions polítiques a Catalunya "incapaces de posar-se d'acord i recuperar la Generalitat". "Unes forces que també s'han esfondrat en la seva incapacitat tàctica i estratègica absoluta", ha carregat Domènech, sense citar directament ni ERC ni JxCat.

"Estem vivint aquí un debat més de passat, de conflictes interns, que de futur. I no podem quedar-nos atrapats en les factures de partits polítics del passat", ha assenyalat en la cloenda de l'assembla organitzativa de Catalunya en Comú, celebrada al campus de la UPF.

"Per això aquesta assemblea de CatComú és tant important. És el principi de la construcció no només del futur d'una organització sinó del futur necessari que ens mereixem tots i totes els catalans", ha reflexionat en veu alta el coordinador general de Catalunya en Comú.

Llistes paritàries i sense crèdits banvaris

Catalunya en Comú ha aprovat avui els seus estatuts, el seu codi ètic i els reglaments de comicis interns, i ha decidit que els programes electorals i aliances les decideixin els inscrits, que els electes renunciïn a la capacitat judicial i que tots els òrgans estiguin composats amb paritat de gènere.

Altres decisions preses pels comuns en la seva Assemblea Organitzativa, en la que han participat unes vuit-centes persones i en la que no s'ha aprovat cap de les quinze esmenes presentades, són que les llistes que concorrin a les primàries internes seran "cremallera", és a dir, que homes i dones ocuparan llocs alterns.

La formació no acceptarà crèdits bancaris i optarà per projectes de micromecenatge, de banques ètiques o de cooperatives, i els càrrecs públics tindran limitació de sou, renunciaran a dietes addicionals o per assistir a reunions institucionals, a fons de pensions privats i a vehicles oficials.

També el màxim òrgan de Catalunya en Comú serà la seva Assemblea Nacional, mentre que el Consell Nacional serà "el principal òrgan de deliberació de les grans línies estratègiques, formada per un mínim de 150 i un màxim de 200 persones", indica el partit en una nota de premsa. La Comissió Executiva Nacional -integrada per entre 30 i 40 persones- s'encarregarà de la "direcció executiva" i la Coordinació Nacional -entre dos i quatre persones- tindrà "la responsabilitat de coordinació de l'acció política".

Els inscrits en l'organització podran participar en els seus processos electorals, així com impulsar consultes internes vinculants, incloses les de caràcter revocatori sobre càrrecs interns o públics del partit. Les assemblees dels comuns seran obertes a la ciutadania i aquestes podran impulsar iniciatives ciutadanes per fer arribar les demandes de la societat civil a les institucions.