Després de la sedició arriba la malversació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tan sols ha gaudit uns dies d'haver arrencat al PSOE la reforma del codi penal pel que fa a la sedició que ja ha passat pàgina: aquest mateix dilluns ha confirmat que es concentra ara en treballar per tocar la malversació per revertir la reforma que va fer el Partit Popular el 2015. Una intenció que no només contempla ERC, sinó que també l'espai d'Unidas Podemos s'ha fet seva. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha assegurat que el president del grup parlamentari lila al Congrés, Jaume Asens, ja està estudiant el marc legal del delicte de malversació i, quan tingui una proposta "més treballada", la podrà fer pública.

I és que Unidas Podemos ja s'ha afanyat a posar fil i agulla en aquesta qüestió. El mateix Asens ha explicat que la seva formació aposta per distingir la malversació per lucre personal de la resta de casos, i ha recordat que els liles ja fa temps que diuen obertament que els "sembla bé fer una reforma sobre el delicte de malversació”. Joan Mena també s'ha agafat a aquest discurs per reivindicar la necessitat de garantir que aquest delicte "no serveixi per reprimir políticament qui no ha malversat", després que l'espai dels comuns hagi plantejat que la reforma de la malversació impulsada pel PP es va fer amb la finalitat de perseguir l'independentisme. "Però hem de concretar què vol dir, perquè la corrupció ha de ser perseguida. Hem de buscar aquest equilibri i el millor dels encaixos jurídics", ha afegit el portaveu.

En canvi, els socialistes han estat molt més discrets sobre aquesta qüestió. A Madrid, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, s'ha compromès a "estudiar amb profunditat" la proposta de reformar el delicte de malversació, si bé ha passat la responsabilitat als partits assegurant que veuran "què proposen els grups". A Catalunya, el PSC tampoc ha volgut mullar-se gaire. La portaveu del partit, Èlia Tortolero, no ha fixat el seu posicionament respecte d'aquesta modificació, i tan sols s'ha limitat a reiterar que els socialistes estan "a favor d'actualitzar el codi penal". "Un cop hi hagi esmenes, les podrem valorar", ha dit, celebrant, això sí, la reforma del delicte de sedició.

Perill per l'activisme i dard a Junts

Els comuns també s'han pronunciat similarment, assenyalant que la reforma del Codi Penal amb la derogació del delicte de sedició "és bona per a Catalunya". Ara bé, i després que algunes organitzacions i plataformes pels drets socials hagin posat el crit al cel perquè la reforma podria afavorir la persecució de l'activisme, Joan Mena ha urgit els grups parlamentaris a participar de la tramitació de la proposta de derogació del delicte de sedició. "És obligació dels grups millorar el text i evitar que pugui haver-hi una interpretació que no sigui la que tenen prevista els grups impulsors", ha sostingut.

Més enllà, ell mateix ha aprofitat l'oportunitat per carregar novament contra Junts, assegurant que rebutjar la reforma de la sedició és "posar-se al costat" del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i del de Vox, Santiago Abascal. "No va de traïció, sinó justament de democràcia, diàleg i ser un país millor, també en matèria de drets humans", ha afegit. "No em sorprèn que Junts s'oposi a una cosa que treu tensió a la situació política i posa el diàleg per damunt del govern dels jutges", ha dit en un dard cap als de Borràs i Turull.