Jaume Asens, el candidat dels comuns per al 28-A, ha proposat un doble referèndum que preguntaria sobre la continuïtat de la monarquia a Espanya i sobre el dret a l'autodeterminació a Catalunya. En un acte al barri del Carmel de Barcelona, emmarcat en la celebració del Dia de la República espanyola, el candidat d'En Comú Podem ha remarcat la necessitat de defensar la república "tant a Catalunya com a Espanya" com un símbol de "fraternitat i solidaritat".

A més, els comuns han reivindicat una llei per sotmetre la monarquia "a la legalitat" i que evitaria discursos com el del rei el 3-O, quan denuncien que va trencar la neutralitat i "va prendre partit" –fet que recorden que no va passar després del cop d'estat del 23-F–, així com que se sotmeti al Tribunal de Comptes per "acabar amb l'opacitat".

A més, els comuns insisteixen en què, mentre no es dugui a terme els referèndums, per llei es limitin els privilegis de la monarquia, que evitaria que el rei fes d'intermediari entre empreses privades o que fiscalitzaria el destí de tots els ingressos a la monarquia.

També ha posat especial èmfasi en què el monarca es limiti a la "neutralitat" que li correspon i que assegura que va trencar amb el discurs del 3-O , quan "es va posar al costat de qui va colpejar qui defensava escoles" amb un discurs que ha qualificat d'extrema dreta.