La relació entre comuns i Esquerra Republicana flueix. Totes dues formacions es necessiten mútuament i això acostuma a afavorir que es generi un clima d'entesa. Les converses per als pressupostos avancen, tant pels de Colau com pels d'Aragonès. La líder de Catalunya en Comú, Jèssica Albiach ha anunciat una nova condició per aprovar els comptes, que a Economia ja coneixien: que el Govern elabori un decret per reduir les llistes d'espera a la sanitat pública. Alhora, també ha pressionat ERC perquè s'afanyi a tancar un acord per la investidura. 

A les portes de Nadal, la negociació és triangular i implica tres institucions i tres partits polítics: Moncloa, Govern i Ajuntament de Barcelona, i PSOE, ERC i comuns. Durant una compareixença al Parlament, Albiach ha valorat "positivament" els avenços en les negociacions entre republicans i socialistes. Ara bé, ha retret a ERC que "és una irresponsabilitat" que afirmin que no hi ha pressa per investir Pedro Sánchez. "Sí que hi ha urgència, després de quatre eleccions seguides", els ha recordat, alhora que ha assenyalat els "perills" que comporta que s'allarguin les converses tenint en compte que l'aliança PSOE-Podem té "molts adversaris". 

En paral·lel als contactes per aconseguir que hi hagi un govern d'esquerres a Espanya -que comptarà amb la participació dels comuns- hi ha la negociació per als pressupostos. Segons expliquen fonts coneixedores de les converses, la cosa "avança". La prova és que mica en mica els comuns van incorporant nous elements en la negociació, a mesura que van aconseguint compromisos per part del departament que encapçala Pere Aragonès. 

Un cop assolides les condicions en fiscalitat i en la rebaixa de taxes universitàries, el nou repte passa per collar el Govern perquè redacti i presenti un decret per reduir la greu situació a les llistes d'espera de la sanitat catalana. "Si no el tenim enguany, no hi haurà pressupost", ha advertit Albiach. Els comuns veuen "bona predisposició" de l'executiu, però esperen més gestos. Els càlculs dels negociadors és que al gener es pugui presentar el projecte de pressupostos i que cap al març puguin votar-se ja al Parlament.