Les amenaces rebudes per part del líder de Podemos, Pablo Iglesias; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, són un punt d'inflexió per a la democràcia espanyola. Així ho veuen els comuns i per això duran al Congrés el decàleg antifeixista que han firmat al Parlament amb el PSC —tot i que a última hora se'n va desmarcar—, ERC, JxCat i la CUP.

Ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, que ha instat el PP i Ciutadans a adherir-s'hi malgrat que aquests grups a la Cambra catalana no ho han fet. 

 

"No tinc cap dubte que Angela Merkel o Emmanuel Macron el firmarien, perquè el compromís antifeixista no només té a veure amb les polítiques progressistes i d'esquerres. Qualsevol demòcrata l'hauria d'assumir", ha defensat.

Mena, que ha recordat que hores abans que es coneguessin les amenaces es va aprovar una moció impulsada per Jaume Asens "contra la violència de l'extrema dreta", també ha anunciat que el seu grup impulsarà a Madrid un pacte "contra el terrorisme d'ultradreta". I és que Mena ha volgut recordar que dos de cada deu atemptats que es fan al món són impulsats des d'aquesta ideologia, segons l'índex global de terrorisme.

Enèsima crida a ERC

Pel que fa a les negociacions per conformar el futur Govern, els comuns han seguit demanant a ERC que miri "a la seva esquerra". "ERC no s'entén ni s'entendrà amb JxCat", ha dit vaticinant que un acord entre republicans i postconvergents és inviable.

 

Preguntat sobre la porta oberta que va deixar el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, que el seu partit governés en solitari, Mena ha afirmat que "és un bon símptoma que ERC pensi que és impossible governar amb JxCat". Tanmateix, Mena ha postulat la seva formació per governar amb els republicans i ha al·legat que tenen moltes "coincidències programàtiques".

Per als comuns, l'alternativa a un Govern independentista és un Govern "d'esquerres" entre ERC i la seva formació amb el suport extern del PSC, possibilitat, però, que els socialistes sempre han rebutjat.

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena / Catalunya En Comú