Jéssica Albiach, president d'En Comú Podem, ha afirmat que si el president del Govern, Pere Aragonès, es presentés a una qüestió de confiança ara, els comuns no li donarien suport. Tot i això, Albiach ha allargat la mà al líder de l'Executiu català per a tirar endavant polítiques "progressistes i valentes". En una entrevista a l'ACN, la líder dels comuns ha assegurat que pertoca a la CUP dir si Aragonès ha de sotmetre's o no a una qüestió de confiança el 2023, com van pactar en la investidura, però assenyala que també servirà per a veure si el president "és de paraula i compleix els acords als quals arriba". 

La dirigent dels comuns lamenta que el Govern "no sempre" ofereix estabilitat a Catalunya. Tres mesos després d'haver pactat amb ells els pressupostos, apunta que el compliment en departaments com Salut o Educació és pràcticament nul. Amb la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, reclama una "actualització" dels comptes. Aquesta "reorientació de partides" s'han de decidir "entre tots". I de fet, Albiach creu que seria bo que hi participessin "com més grups parlamentaris, millor" i també sindicats i patronals, entre d'altres. Sobre la qüestió de confiança, Albiach recorda que ells no van investir Aragonès, i que "el rumb que està tenint el Govern, amb la gestió de macroprojectes, no respon a les necessitats del país". "Jo crec que s'equivoca. Nosaltres no li donaríem confiança al president", apunta.

 

La cap de files d'En Comú Podem ha plantejat aquest escenari mentre la CUP-NCG encara no s'ha pronunciat sobre si exigirà la qüestió de confiança que recull el seu acord d'investidura amb ERC –tot i la seva postura crítica amb el Govern– i quan la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha dit públicament que "no hi haurà qüestió de confiança" perquè "no té sentit".

Donant l'esquena als Jocs Olímpics d'Hivern

Albiach ha dit que els comuns no faran seu el projecte dels Jocs Olímpics d'hivern encara que la ciutadania els avali en la consulta, prevista al juliol. No està clar si faran campanya pel no a la consulta, de moment, la líder de la formació explica que esperen si es posen d'acord la Generalitat i el govern de l'Aragó. En tot cas, denuncien que la data escollida pel Govern per fer la consulta, el 24 de juliol, és "infame" perquè "molta gent del Pirineu probablement no hi seran", en plenes vacances d'estiu. I carreguen per "l'opacitat" de l'executiu en relació amb el projecte.

"Nosaltres no ens podem fer nostre un projecte que considerem que no sumar per a la gent del Pirineu. És condemnar-la a un model productiu, el turisme, que no donarà respostes a les demandes de la gent", raona. Albiach enumera els problemes "d'accés a serveis, escoles, hospitals, carreteres, transport públic o d'accés a l'habitatge": "Tot això ho portaran els Jocs?". "Si tinguessin algun tipus d'infraestructura arran dels JJOO, ja ho estarien explicant", ha conclòs.

L'acord pel català, amb JxCat

PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem van registrar una modificació de la Llei de Política Lingüística al Parlament per fer front a la sentència del 25% en castellà a l'escola. Hores després, un cop presentada en públic, Junts se'n feia enrere. La iniciativa arribarà al ple la darrera setmana d'abril i Albiach no contempla que el grup liderat per Albert Batet no hi formi part. "És molt important que JxCat hi sigui, tot i que moltes vegades estem als antípodes, per mantenir la transversalitat", ha assenyalat. "Aconseguir un acord com més ampli, millor; no fer un ús partidista de la llengua; i el model d'immersió amb el català com a llengua vehicular que garanteix la cohesió social i l'ascensor social". Aquests són els tres criteris que tant sí com no volen mantenir els comuns. Però lamenta que a Junts "li han tremolat les cames i no va aguantar dues hores de Twitter", on es va criticar la modificació de llei. També ha opinat que va faltar diàleg entre el partit i els membres del grup parlamentari.

Albiach ha reivindicat el "gest de generositat" de la resta de grups, que ara treballen discretament amb JxCat per redreçar l'entesa. "El 28 sortirem amb un català més blindat a les nostres escoles", ha confiat. Un dels punts polèmics ha estat per la frase que ratifica el castellà com a llengua d'aprenentatge. La líder d'ECP creu que s'està fent "una falsa polèmica": "El castellà ja és una llengua d'aprenentatge; i ja està recollit a la Llei d'Educació". D'altra banda, reclama al Govern que faci més pel català, fora de l'escola, amb més inversió al Departament de Cultura o fent reviure el canal infantil i juvenil, el K3.

Cas Borràs: "ERC i la CUP han de ser valents"

Un altre front que previsiblement s'obrirà al Parlament serà si s'acaba obrint judici oral a la presidenta de la cambra, Laura Borràs. El reglament apunta a la suspensió dels diputats cridats a judici per delictes vinculats a la corrupció. De moment, Borràs està sent investigada per quatre delictes en relació amb la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC): prevaricació, frau administratiu, malversació de cabals i falsedat en document mercantil. Albiach reclama als socis de Govern de Junts, ERC, i també a la CUP, que siguin "valents" i que es "mantinguin" en la reforma del reglament que van pactar. Els comuns apunten que el reglament del Parlament "està per complir-lo" i avisen que "no tindria sentit ara fer una reforma a mida per la presidenta del Parlament".

La Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata". El Reglament diu que "si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats". Albiach ha garantit que els comuns seran "coherents" si la Mesa ho acaba delegant en la Comissió de l'Estatut del Diputat. I creu que si se suspèn Borràs, correspondria a la vicepresidenta primera –un lloc que ara ocupa la republicana Alba Vergés- assumir la presidència, fins que hi hagi sentència.