Els comuns gallecs han anunciat que portaran al Congrés dels Diputats la votació del jurat del Benidrom Fest per "falta de transparència". Galícia en Comú ha registrat aquest dilluns diverses preguntes dirigides al Consell de Radiotelevisió Espanyola sobre el compliment de les bases del concurs, arran de les queixes i de la controvèrsia per la "disparitat" entre el vot del jurat i el públic. Els comuns volen fer públic el criteri de valoració del jurat, la puntuació detallada de cada un d'ells i també els criteris de valoració estipulats en les bases del concurs per la puntuació final. Estan notablement empipats amb el resultat i el procediment de puntuació, per això han exigit que "el Consell de RTVE ha de garantir un concurs amb total transparència".

Ahir, el concurs per representar Espanya a Eurovisió el va guanyar Chanel, contra tot pronòstic i també en contra de l'opinió pública. La preferida era Rigoberta Bandini amb la seva cançó "Ay mamá", una reivindicació sobre la no sexualització dels pits femenins. També, de molt a prop, la seguia les gallegues, les Tanxugueiras. Però finalment, la guanyadora va ser Chanel amb la seva cançó "SloMo". El jurat professional es va decantar per Chanel, tanmateix no es va fer amb la simpatia del jurat popular ni del demoscòpic. Per aquest motiu, les xarxes socials van explotar, considerant que la seva victòria havia sigut un "tongo". 

En aquest sentit, els comuns han declarat que "un organisme públic (RTVE) ha d'atendre les queixes de la població que no es sent representada amb aquesta decisió". "El vot popular ha de comptar de veritat", han sentenciat amb un comunicat. Entre les preguntes registrades, algunes d'elles apunten en direcció d'esbrinar per què el sistema de votació de missatgeria instantània va provocar problemes a l'hora d'enviar les votacions, tal com van publicar multitud de perfils a les xarxes socials.

RTVE es defensa

RTVE ha defensat aquest diumenge en un comunicat el sistema de votació del Benidorm Fest, certamen que va donar a conèixer al representant d'Espanya al festival d'Eurovisió 2022, mecànica que va ser molt criticada en xarxes socials. "En qualsevol concurs competitiu són moltes les persones que no veuen satisfetes les seves expectatives. En tot cas, la grandesa de tota competició consisteix a acceptar plenament les regles fins a les seves últimes conseqüències", ha assenyalat la corporació pública.

En el comunicat, RTVE admet ser "conscient" de la "controvèrsia" sobre el procés per a triar la cançó que representarà a Espanya en Eurovisió, però considera "positiva" l'experiència. De fet, ha assegurat que "manté el seu ferm compromís amb la música espanyola" i que ja ha posat "tota la seva energia" a impulsar a Europa la candidatura espanyola a Eurovisió. "Al marge de debats, el més important en aquests moments és secundar units a Chanel", ha manifestat.

Tot i això, arran de la polèmica generada, RTVE ha decidit "obrir un diàleg participatiu per a millorar, de cara a pròximes edicions, tot el procés del Benidorm Fest" i, en segon lloc, crear un programa de televisió per a promocionar la música espanyola. Aquest projecte, els detalls del qual es donaran a conèixer en els "pròxims dies", estarà obert a tots els concursants de la primera edició del Benidorm Fest.

Imatge principal de la guanyadora del Benidorm Fest, Chanel. - EFE