Primer dia laborable després de la sacsejada que ha suposat la constitució dels més de 900 ajuntaments catalans. Als partits arriba ara l'hora de fer balanç, de llegir els resultats i extreure'n conclusions per afrontar noves batalles electorals de cara al futur. Els comuns van celebrar aquest diumenge un consell nacional per aprofundir en aquest anàlisi. I ja n'han tret les primeres grans reflexions

Catalunya en Comú reconeix d'entrada que "no han sigut els resultats esperats". D'aquí l'autocrítica, començant per l'evidència que "quan les forces del canvi competim entre nosaltres i no som capaces de posar-nos d'acord per bastir una candidatura única", com ha passat a un gran nombre de municipis com ara Sabadell i Badalona, "al final hi sortim perdent tots". Així ho ha verbalitzat el portaveu dels comuns Joan Mena, que ha insistit que "la competència entre Catalunya en Comú i Podem ens perjudica a les dues formacions".

Els comuns salven la pell gràcies a Barcelona

Si els comuns han aconseguit salvar la pell i esquivar una crisi profunda que probablement els hagués abocat a l'extinció és gràcies a l'acord d'Ada Colau amb el PSC -i els vots de Valls- per conservar l'alcaldia de Barcelona. Des de la formació insisteixen que no hi ha hagut cap acord amb Cs i Valls. 

La qüestió, ara, és com aconseguiran tirar endavant el seu programa electoral, tenint en compte que Barcelona en Comú i el PSC sumen 18 regidors, a tres de la majoria necessària. Els comuns ho tenen clar: "ERC sempre ha sigut el soci preferent", ha sentenciat Mena, que ha posat de relleu que durant l'anterior mandat Colau els va estendre la mà perquè s'incorporessin al govern. En aquest punt ha criticat que els republicans van "bloquejar les polítiques progressistes que els mateixos portaven al programa només per desgastar" el govern de Colau. Per això, ha conclòs que "qui ha de decidir si se suma a les esquerres de Barcelona és ERC". Durant el seu discurs després de la presa de possessió de Colau, Maragall li va avançar que "no serem mesells i dòcils, no necessitem carícies"

Des del partit de Colau no llencen la tovallola i segueixen confiats que tard o d'hora el tripartit, fins avui impossible, podrà veure la llum. "Continuem tenint la mà estesa a les forces progressistes", afirmen, "per restablir confiances i sortir de la política de vetos creuats". Recorden als independentistes que "ja han vist que sols no poden assolir determinats objectius", alhora que reconeixen que "nosaltres ens adonem que sols no podem fer segons quins canvis". 

Deures com a partit

Els comuns assenyalen el desplegament territorial més enllà de la corona metropolitana com el gran repte de cara al futur. "Hi ha hagut massa processos electorals i no hem tingut temps, no hem pogut destinar-hi les energies necessàries". 

En sentit positiu, recalquen que "tot i que el resultat no és el que ens hauria agradat, mantenim les nostres principals alcaldies, Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de la Mogoda i Montornès del Vallès". Destaquen també que "hem estat clau en dues capitals de província, Lleida i Tarragona, on hem apostat per la regeneració democràtica". En aquestes dues ciutats, els comuns han lliurat l'alcaldia a ERC per desbancar els socialistes, que feia dècades que hi governaven. Per últim, des dels comuns han volgut posar en valor el seu paper indispensable per evitar que el PP es fes amb l'alcaldia a Badalona i Castelldefels.