Les eleccions municipals del 2023 ja entren en campanya. A tall d'exemple, ahir Xavier Garcia Albiol va presentar la seva proposta per tornar a l'alcaldia de Badalona amb el seu segell personal representant el Partit Popular. La setmana passada, l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, confirmava que vol optar a un tercer mandat pel "prec que li han fet els seus" i, des dels Comuns, també preparen conquerir una altra gran ciutat.

En aquest cas és Joan Mena qui ha confirmat a través de twitter, de forma discreta i amb menys propaganda que Colau, que es presentarà com a candidat dels comuns per Sabadell. L'actual portaveu de Catalunya en Comú al Parlament i diputat del Congrés dels Diputats ha escrit: "Després de parlar amb molta gent de la ciutat, entitats sabadellenques i les meves organitzacions, he decidit fer un pas endavant i presentar-me al procés d’elecció de cap de llista de Sabadell En Comú Podem a les properes eleccions municipals. Des de la convicció i l’honestedat".

Llenguatge similar al de Colau

Mena ha donat totes les explicacions detallades però el seu llenguatge és similar al de Colau i també introdueix els conceptes de "transformació" o el de "barris" que, com l'alcaldessa de la capital catalana, tiren en el seu discurs per justificar-se: "Ho faig amb la il·lusió i el compromís de millorar la vida dels meus veïns i les meves veïnes. De ser útil als i les sabadellenques, i d’iniciar el procés de transformació que necessita Sabadell. Tenint la ciutat al cap i els barris al cor".

Mena considera que és el candidat ideal perquè té "un bagatge en la política" i tira de tòpics argumentant que, a la vegada, es presenta amb "la mateixa il·lusió que el primer dia". I ja entra en campanya a través de la seva carta de presentació on recorda el Cas Mercuri dels socialistes. Mena vol fer aquest pas perquè assegura que estima molt Sabadell.

En aquesta ciutat també té un passat polític. Ja en va formar part entre el 2007 i 2015, quan va ser regidor a l’oposició, primer per la coalició ICV-EUiA i, un cop van trencar, per EUiA juntament amb Marisol Martínez. Entre 2012 i 2015 va combinar l’acta de regidor amb la de diputat al Parlament de Catalunya i a finals de 2015 va obtenir acta de diputat a Madrid.

El PSC, al capdavant de Sabadell

Actualment, al capdavant de l'alcaldia de Sabadell està el PSC de Marta Farrés que va recuperar el consistori l'any 2019 amb el suport de l'aleshores Podem. Farrés es va convertir en la primera alcaldessa d'aquesta ciutat gràcies a un acord amb Marta Morell, l'única regidora que Podem va obtenir a les eleccions del 26-M. Les dues formacions van signar un acord de govern sota el títol 'Pacte de la concòrdia', en referència al barri de la Concòrdia, d'on procedeixen les dues representants.