Durant els últims dies la tendència a la baixa dels contagis s’ha frenat a Espanya. Davant d’això, hi ha molta preocupació a les portes de les festes de Nadal per part de les autoritats sanitàries. És per això que, aquesta tarda, el Consell Interterritorial ha aprovat una modificació del pla de fa dues setmanes. Les comunitats han avalat el document del Ministeri, que obre les portes als diversos governs a endurir les mesures de cara a les festes si ho consideren oportú per la situació epidemiològica. "És un canvi de tendència que ens preocupa molt. Les dades no van bé i cal reaccionar", ha avisat el ministre Illa.

En la roda de premsa posterior a la Interterritorial, Salvador Illa ha fet una valoració de les xifres d’avui, amb una incidència acumulada de 301 casos en els últims 14 dies. En aquest sentit, ha assenyalat que continua creixent com els dies previs. Ha descrit la situació com d’”alta preocupació” i han arribat a la conclusió que les comunitats han de poder prendre mesures més estrictes “aviat i amb agilitat” si ho requereixen.

El nou acord aprovat consta d’un sol punt. Concretament, estableix que “les comunitats i ciutats autònomes poden aplicar mesures i criteris més restrictius en els quatre primers apartats” del pla de Nadal original, en vista de l’evolució de la situació epidemiològica. Aquests quatre apartats són els confinaments perimetrals, les trobades familiars i amb persones properes, la limitació de la mobilitat nocturna i la realització d’esdeveniments nadalencs multitudinaris.

Per tant, les comunitats podran prohibir qualsevol viatge entre comunitats (també els familiars), baixar del màxim de deu persones en reunions familiars o avançar el toc de queda de Nadal i Cap d'Any abans de la 1.30.

En aquest sentit, Salvador Illa ha remarcat que el pla de Nadal es manté —“quedar-se a casa”—, però “a la vista de l’evolució s’ha permès fins i tot ser més estrictes per part de les comunitats que ho considerin oportú”. Per tant, és de caràcter voluntari. Continuaran analitzant dia a dia l’evolució de la pandèmia.

El Consell Interterritorial de Sanitat, per unanimitat, també ha arribat a l’acord de no recomanar els tests d’autodiagnòstic. Ho han fet “d'acord amb les discussions i els informes que ens han fet arribar”, ha explicat el ministre de Sanitat.