Avui, després de més de tres anys de negociació, el Regne Unit ha abandonat la Unió Europea i són molts els europeus que s'han mostrat decebuts per la marxa dels britànics del club europeu.

Un d'ells ha estat l'advocat de l'expresident Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, que ha començat el seu al·legat assegurant que davant de tot, el decisió dels britànics "és digna de ser respectada amb tota intensitat" ja que el dret a decidir és inalienable de la condició humana. Ara bé, Boye apunta que el fet de respectar la decisió no vol dir, ni molt menys, compatir-la.

Segons l'advocat penalista, el Brexit ha arribat per diverses raons entre les quals destaquen "els múltiples errors comesos per la UE" que han acabat derivant en que més del 50% dels britànica amb dret a vot decidint, ara fa ja més de tres anys votar a favor d'abandonar la Unió i a no sentir-se part del projecte comú.

D'aquesta reflexió, Boye n'extreu una conclusió, que els europeus obliguin a les institucions comunitàries a fer autocrítica i "reconduir el projecte" cap a on tots els ciutadans europeus s'hi sentin identificats i en formin part. tot i que alhora també assegura que també hi ha d'haver autocrítica per part dels britànics. 

Reconduir la situació

Ara bé, davant la decepció de la confirmació i materialització del Brexit, Boye creu que encara es pot reconduir la situació a la UE, tot i que es trigaran molts anys. Tot i el temps, més del que es pot permetre el mateix Boye, l'advocat considera que el projecte "mereix la pena", però que les institucions han fallat. 

Per a l'advocat la Unió ha de ser "radicalment democràtica", pensada per als ciutadans i que serveixi per protegir-los dels abusos de poder, ja que considera que és la millor oferta que es pot fer perquè no marxi ningú més i per a que torni el Regne Unit.

Què necessita la UE? 

Per a Boye, el que necessita ara la UE és que dins les seves fronteres garanteixi el pluralisme i no la discriminació. Ara bé, també assegura que temes cabdals com la tolerància, la justícia, la solidaritat o la igualtat han de ser quelcom més que "meres declaracions d'intencions". 

Per acabar, Boye assegura que el Brexit ha de ser un punt d'inflexió per la Unió que permeti "exigir" a la classe política a "complir amb allò que va prometre" per acabar donant un espai de llibertat, seguretat i justícia sense fronteres interiors.