La política alemanya ha quedat commocionada perquè per primer cop des de la Segona Guerra Mundial s'ha trencat el cordó sanitari que feien els partits majoritaris contra l'extrema dreta, a la qual aïllaven i amb qui evitaven pactar. A l'estat del land de Turíngia, on el representant liberal Thomas Kemmerich ha estat triat per sorpresa com a nou primer ministre a la tercera volta, amb el suport de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), a més dels democristians.

Kemmerich ha estat escollit en la tercera volta amb 45 vots, mentre que el fins ara primer ministre Bodo Ramelow (Die Linke) n'ha aconseguit 44.

El president de la CDU a Turíngia, Mike Möhring, ha justificat el vot de la majoria del seu grup parlamentari al nou primer ministre, argumentant que no es podien negar a donar suport a un candidat centrista. "En les dues primeres voltes ens hem abstingut, en la tercera hi havia un candidat de centre i no podíem abstenir-nos. Nosaltres no som responsables de les candidatures dels altres partits ni de la forma com voten", ha indicat al·ludint al fet que AfD ha votat pel mateix candidat.

Les eleccions al land de Turíngia van ser un desastre per a la CDU. Va perdre el primer lloc, va retrocedir 11 punts, i va ser superada pel partit d'extrema dreta, que va més que doblar els resultats i va arribar al 23,4%.

Ramelow va ser el primer president de land de Die Linke, en coalició amb els socialdemòcrates i els verds.

Entre els qui han criticat l'elecció hi ha el cap dels liberals al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, que no obstant, manté en el seu grup Cs, que ha fet el mateix amb el partit ultra Vox a diverses autonomies i ajuntaments.

D'aquesta manera ha titulat la votació el principal diari alemany, el Frankfurter Allgemeine: "Sorpresa a Turíngia: amb el suport de l'AfD"