La comissió d'investigació sobre l'operació Kitchen, que torna a posar el PP contra les cordes, continua el seu camí al Congrés dels Diputats. Amb l'aval dels serveis jurídics, avui ha passat el primer filtre: la Mesa de la cambra baixa ha qualificat les dues peticions al respecte. La primera, impulsada pels partits independentistes i sobiranistes. La segona, impulsada del PSOE i Unidas Podemos. Altres formacions, com Ciutadans, han avançat que hi donaran suport. Per la seva part, l'extrema dreta de Vox tampoc no hi tanca la porta, tot i defensar que a qui pertoca investigar-ho és a la justícia.

Així, la comissió d'investigació ha fet avui el primer pas. Un cop s'hagi publicat la qualificació per part de la Mesa, la iniciativa serà debatuda a la Junta de Portaveus, dimarts que ve, perquè acordi la seva inclusió a l'ordre del dia del ple, que és qui donarà el vistiplau final a la petició. S'espera que això passi a finals d'aquest mes, i tindrà una majoria assegurada dels 350 diputats que hi donarà llum verda en la sessió del 29 de setembre a l'1 d'octubre.

El sumari de l’operació Kitchen que el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va fer arribar la setmana passada a les parts posa de manifest que durant el mandat de Mariano Rajoy, tant el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, com el seu número dos, Francisco Martínez, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, van impulsar una trama per espiar i provar de robar informació compromesa a l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

Segons el magistrat instructor, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual àudios compromesos.

La Fiscalia ja demana la imputació dels exministres Jorge Fernández Díaz, com a màxim responsable polític, i María Dolores de Cospedal, en aquell moment també secretària general dels populars. L’ombra de les clavegueres també amenaça Mariano Rajoy.

Casado, acorralat

L'actual líder estatal del PP, Pablo Casado, s'ha vist acorralat. La seva línia de defensa ha passat per desvincular-se de l'anterior direcció. En una entrevista a la COPE aquest dilluns, Casado va assegurar que “no li tremolarà la mà” per fer net al partit si es demostra alguna vinculació entre membres de la formació i el cas Kitchen sobre espionatge pagat amb fons de l’Estat per tapar el finançament il·legal del PP, malgrat que ha circumscrit la qüestió a les etapes anteriors. “Caurà qui hagi de caure”, va concloure.