Les informacions arribades de Suïssa sobre Joan Carles I han estat l’enèsima gota que ha fet vessar el got. De seguida, diversos partits s’han posat en marxa al Congrés dels Diputats per intentar investigar, d’una vegada per totes, els negocis turbulents de la Casa Reial en general i del rei emèrit en particular. Ja hi ha registrada a la cambra baixa espanyola una petició de comissió d'investigació d’Esquerra Republicana i Compromís, a la qual s’han adherit diverses formacions. La setmana que ve passarà pel filtre de la Mesa, on estarà en mans del PSOE, que no hi està predisposat.

Sense anar més lluny, un dels dos socis del govern espanyol, Unidas Podemos, s’hi ha mostrat favorable. Minuts abans de registrar-se la iniciativa, el portaveu parlamentari Pablo Echenique ha avançat que mantindran contactes amb la resta de grups per a tractar de constituir-la. També s’hi han adherit Junts per Catalunya i Més País. A aquestes adhesions explícites cal sumar-hi altres que ja es donen per descomptades, alguns perquè ho van fer en l’ocasió anterior: EH Bildu, la CUP, el BNG i el PNB.

En el seu moment, ara fa un any i mig, el PSOE s’hi va oposar frontalment. El setembre del 2018, llavors amb majoria conservadora, la Mesa del Congrés dels Diputats ja va tombar una petició de comissió d’investigació de la monarquia, que ni tan sols va arribar a debatre’s al ple. Va ser tombada pel PP, el PSOE i Ciutadans que van aliar-se per a bloquejar. Els vots socialistes ni eren necessaris. Només Unidos Podemos, un dels impulsors de la comissió, hi va votar a favor.

Els socialistes ara són imprescindibles perquè aquesta iniciativa tiri endavant o naufragui, donada la configuració de la Mesa del Congrés. Les formacions impulsores també necessitarien del PSOE per a poder aprovar-ne la creació al ple de la cambra. Fonts d’ERC admeten que han mantingut contactes amb el PSOE sobre aquesta iniciativa, però lamenten que no tenen “bones notícies” al respecte. Serà una nova prova de foc del govern de coalició, en una setmana marcada per la guerra oberta per la llei del només sí és sí.