El comissari europeu per a la Planificació Financera i Pressupostos, l'alemany Günther Oettinger, considera que la crisi entre Catalunya i Espanya podria resoldre's atorgant més competències al govern català. En concret, l'eurocomissari apunta a sistemes que permeten tenir Constitucions pròpies a algunes regions i destaca la necessitat de reprendre el diàleg.

"Des de la perspectiva alemanya em permeto aconsellar, amb absoluta modèstia, que es fixin en sistemes de govern europeus en què les regions tenen una Constitució pròpia i una bona part de responsabilitat en matèria de pressupostos, justícia i educació", apunta Oettinger en declaracions al setmanari Der Spiegel.

L'eurocomissari, de la formació conservadora Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, al·ludeix al model d'Alemanya i Àustria, amb els quals afirmen s'han obtingut "bones experiències" a través d'un "debat constructiu".

La publicació, que surt a la venda demà però la redacció de la qual ha avançat avui part dels seus continguts, recorda que formalment la Comissió Europea (CE) s'ha mantingut al marge de la qüestió de Catalunya, per considerar-lo un assumpte intern d'Espanya. "Partim de la base que el cap del Govern espanyol (Mariano Rajoy) és prou hàbil com per reprendre els fils del diàleg amb Barcelona després de les eleccions", apunta Oettinger, en relació amb els comicis del 21-D.