La decisió del Tribunal d’Apel·lació belga contrària a l’extradició del conseller Lluís Puig representa “un pas immens” en l’estratègia dels polítics independentistes exiliats per derrotar l’Estat espanyol davant dels tribunals europeus, segons l’eurodiputat Toni Comín, exiliat també a Brussel·les.

El tribunal d’Apel·lacions de Brussel·les ha rebutjat aquest matí el recurs de la fiscalia belga contra la negativa del tribunal de primera instància d’entregar Puig a l’Estat espanyol per un delicte de malversació arran de la seva participació al referèndum de l’1-O. La d'avui ha estat la tercera euroordre del jutge Pablo Llarena que ha fracassat davant de la Cort d'Apel·lació després de la negativa prèvia d'un tribunal de primera instància.

Comín assegura que es tracta d’una gran victòria jurídica i “també política” i adverteix que l’argument de falta de competència del Suprem és “una bufetada duríssima per al màxim tribunal espanyol”.

Aquesta decisió impediria al Suprem continuar la persecució dels exiliats, atès que hauria de remetre el cas a un tribunal ordinari.

A més, segons l'eurodiputat, demostra que per als tribunals europeus les resolucions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides són vinculants i que quan el Tribunal Suprem les ignora “es comporta com un tribunal pària”. Finalment, “carrega d’arguments els presos de cara a la seva defensa davant del Tribunal Europeu de Drets Humans” atès que “tampoc per a ells era competent” el Suprem.

Comin es refereix també a la conclusió de manca de garanties d’un judici just, que hauria portat el Tribunal d’Apel·lació a rebutjar l’extradició. Adverteix que no s’està respectant la presumpció d’innocència, en un tribunal que a més és de segona instància, la qual cosa demostra, a parer seu, que “avui Espanya no es comporta com un estat de dret i que la seva justícia no és imparcial”.

En tercer lloc, conclou que la decisió d’excloure l’extradició automàtica “és una vegada més la demostració no que no estem davant d’un cas de corrupció, contra el que intentava fer creure el jutge instructor”.

“Avui l’estratègia del lawfare del Tribunal Suprem espanyol s’ha esfondrat com un castell de cartes”, assegura.

A la foto principal Lluís Puig i Toni Comín amb Carles Puigdemont i Meritxell Serret aquest dijous a Brussel·les / ACN