La lluitadora antifeixista, Neus Català, que va morir dissabte als 103 anys, ha estat acomiada aquest dimarts en una emotiva cerimònia pública al tanatori de Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre, on han assistit prop de 400 persones. Al funeral hi ha hagut màxima representació institucional. 

El fèretre, amb una bandera republicana al damunt, i un centre de flors blanques i vermelles, ha presidit una sala plena de gom a gom.

Fèretre de Neus Català, en el funeral celebrat al Tanatori de Móra la Nova - ACN

ACN

Hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent i els consellers Josep Bargalló, Alfred Bosch, Alba Vergés i Esther Capella. També hi eren el candidat a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián i l'alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall. També hi ha estat present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Torra s’ha compromès a preservar la memòria de Neus Català i ha assegurat que el seu exemple esdevindrà també un motor que “ens donarà força i dignitat per a les nostres lluites de cada dia i pel gran combat per un món lliure i just”.

El cap de l’Executiu ha fet una crida als catalans a “ser dignes del  seu testimoniatge” seguint “el seu exemple, el seu anhel, el seu compromís i la seva lluita”.

Pel president, el testimoni de Català la seva experiència vital i la manera com en va fer memòria i la va transformar en exemple col·lectiu han convertit la nostra societat “en millor”. “Volem donar-li les gràcies”, ha afegit, perquè “conèixer la foscor, la misèria i la barbàrie, voler-la mirar als ulls i no deixar que ens venci la seva mirada desafiant és una manera de ser més forts també davant del feixisme”. 

La seva lluita feminista, pels drets i les llibertats, així com els records més íntims i maternals dels seus fills s'han recordat en aquest acte de comiat, que ha comptat amb la presència d'una àmplia representació del Govern i d'altres representants institucionals del país.

La cerimònia ha comptat amb la música de Marina Rossell i Montse Castellà, que han interpretat Un trosset de terra, un poema de Desideri Lombarte musicat per Daniel Sesé i L'Emigrant. 

Desenes de persones han seguit l'acte des de l'exterior del centre funerari. Després d'aquesta cerimònia pública, la família farà un comiat íntim.