El primer ministre del "Land" de Renània del Nord-Westfàlia, el centrista Armin Laschet, elegit com a nou president de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), va despertar moltes incògnites el 2018 en plantar-se al costat del rei d'Espanya, Felip VI, amb una corbata de color groc

Tots dos assistien a la condecoració a Aquisgrà del president francès, Emmanuel Macron, amb el Premi Carlemany. La coincidència es va produir en el moment que les autoritats van fer un petit passeig per la ciutat. Laschet no va revelar, però, si es va posar la corbata per la situació dels presos polítics catalans, però la tria del color va ser si més no comentada, ja que en aquells moments es van produir diversos casos de persecució en esdeveniments esportius a Espanya.

rei Felip VI aquisgra casa reial

El centrista Armin Laschet, elegit com a nou president de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), va despertar moltes incògnites el 2018 en plantar-se al costat del rei d'Espanya, Felip VI, amb una corbata de color groc. / Casa Reial

El president de Renània, substitut de Merkel

Amb l'elecció d'Armin Laschet, s'ha imposat la via continuista, davant el que hagués estat un gir clarament dretà del partit que ha liderat la majoria dels governs de la República Federal d'Alemanya (RFA), estat previ a la reunificació. Laschet s'havia dirigit als delegats abans de la votació en un to molt personal, va recordar els orígens miners de la seva família -que semblava marcar les diferències respecte al multimilionari Merz- i va alertar contra la polarització, els extremismes i situacions com l'ocorreguda als Estats Units, amb l'assalt al Capitoli de seguidors del president sortint, Donald Trump.

En la ronda de preguntes dels delegats als tres candidats va comptar amb el suport explícit de Spahn, que va demanar el vot per al primer ministre. El dia anterior, en el seu discurs de salutació als delegats, Merkel ja havia fet al·lusió a l'"esperit d'equip", la qual cosa es va interpretar com un suport més o menys directe a aquest tàndem. Els tres candidats s'havien presentat davant dels 1.001 delegats en format virtual, amb discursos d'uns 20 minuts de durada, al que va seguir la primera votació telemàtica i després la de desempat. 

L'elecció del nou líder de la CDU és un pas definitiu cap a la definició del candidat del bloc conservador per a les eleccions generals del pròxim 26 de setembre.