El Ministeri de Justícia ha començat els tràmits administratius que faran que Carmen Martínez-Bordiú, la neta del dictador, es converteixi en duquessa de Franco. Tot i que des del PSOE i Izquierda Unida han demanat en diverses ocasions la supressió d'aquest ducat, tot apunta que a finals d'any la neta de Franco obtindrà aquest títol, segons la Cadena Ser.

El títol de duquessa de Franco va ser concedit a la dona del dictador pel rei Joan Carles l'any 1975, però els títols nobiliaris no passen automàticament de pares a fills quan els primers moren. El Ministeri de Justícia és l'encarregat de l'aprovació de la rehabilitació dels títols i, en el cas de la neta del dictador, el govern espanyol n'ha aprovat la renovació.

Després que s'ha acabat el mes preceptiu des de la publicació al BOE de la sol·licitud per quedar-se amb el títol, cap altre familiar del dictador ha reclamat el ducat, el qual, en conseqüència, passarà a mans de Martínez-Bordiu.

Actualment, la concessió d'honors és una competència del rei Felip VI, tal com estableix l'article 62 de la Constitució. Tanmateix, aquesta competència està subjecte a la llei, cosa que fa que la decisió final i pràctica recaigui en el govern espanyol, que és el que té la competència única i exclusiva.

Segons l'expert Marcial Martelo de la Maza, actualment la noblesa no disposa d'avantatges reals, sinó que els títols són simbòlics i honorífics, "un reconeixement especial per a polítics, empresaris, científics, esportistes o gent del món cultural". Entre aquests ducs es troben personatges com el pintor Salvador Dalí, l'escriptor Camilo José Cela, l'entrenador Vicente del Bosque i el científic Valentín Fuster. Per aquest motiu, el PSOE i Izquierda Unida consideren que la neta del dictador no és mereixedora del ducat, però no han aconseguit aturar-ne la concessió.