La magistrada i portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) a Catalunya, Montserrat Comas, ha apuntat aquest dissabte que per inhabilitar immediatament el president de la Generalitat, Quim Torra, s'hauria d'aplicar un precepte de la LOREG pensat per a casos que afectessin condemnats per terrorisme. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comas ha explicat que el precepte que PP, Cs i Vox demanen aplicar per inhabilitar el president de manera immediata va ser reformat l'any 2011 pensat perquè "els condemnats per terrorisme d'Herri Batasuna no poguessin seguir en un Parlament si eren condemnats encara que la sentència no fos ferma".

La Junta Electoral de Barcelona va desestimar les peticions d'aquests partits per retirar ja la credencial de Torra com a diputat, decisió que han recorregut a la Junta Electoral Central. Ara, és la JEC qui ha de decidir si té raó la junta provincial o els recurrents que volen la inhabilitació.

La immunitat de Junqueras

Pel que fa el cas de la immunitat com a eurodiputat d'Oriol Junqueras, Comas ha augurat que la decisió del Tribunal Suprem sobre com pensa aplicar la sentència del TJUE arribarà després de Reis. La magistrada ha apuntat a dues possibles opcions.

La primera comportaria la suspensió de la pena de presó i l'alliberament de Junqueras a l'espera que reculli l'acta com a eurodiputat. L'altra opció, segons Comas, seria permetre que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat però demanar a l'Eurocambra la suspensió de la immunitat perquè està condemnat. En tot cas, Comas ha donat per descartada una possible nul·litat de la sentència, tal com demana la defensa.

Sobre la petició del PP a la JEC perquè impedeixi que Junqueras sigui eurodiputat, Comas creu que la Junta Electoral hauria de declarar-se no competent per decidir sobre l'assumpte, ja que "la JEC no pot anticipar-se al Suprem" a l'hora de decidir sobre la situació del líder d'ERC.