Diverses persones s'han aplegat per impulsar una votació popular per votar quina forma d'Estat prefereixen: monarquia o república. La iniciativa la lidera la Plataforma 'Consulta Popular Estatal Monarquia o República' i compta amb el suport d'associacions veïnals, moviments socials i partits polítics, entre els quals hi ha, per exemple, Podemos i Izquierda Unida. La consulta es realitzarà el dissabte 14 de maig a algunes ciutats i municipis d'arreu de l'Estat. En el comunicat, l'organització sosté que "en les societats democràtiques, els pobles decideixen sobre totes les qüestions que els concerneixen, entre elles sobre una de les importants, la forma d'Estat". En aquest sentit, posen en relleu que "la majoria de la població actual no va tenir oportunitat de votar la Constitució de 1978; però qui sí que va poder fer-ho, no va tenir opció de triar sobre la forma d'Estat, ja que va ser furtat del debat en l'anomenada Transició democràtica".

La plataforma apunta que "nombroses organitzacions i col·lectius hem constituït una Plataforma unitària, àmplia i plural per a impulsar una Consulta Popular Estatal Monarquia o República i que la ciutadania pugui pronunciar-se sobre una d'aquestes dues opcions". Encara que són "conscients que aquesta consulta no podrà tenir caràcter vinculant", defensen que "és una via d'expressió, participació ciutadana i un acte democràtic amb el qual, a més, exercirem el nostre dret a decidir sobre tot el que ens incumbeix". Indiquen que el que es viurà el 14 de maig serà "una gran jornada de participació democràtica i lliure expressió popular" en la qual es podrà votar entre el model monàrquic o el republicà com a forma d'Estat.

30 municipis s'hi adhereixen a Catalunya

A Catalunya, l'organització explica que, ara com ara, tenen al voltant d'una trentena de municipis de Catalunya que participaran de la votació el 14 de maig, però calculen que s'hi adheriran més. Durant aquestes setmanes, presentaran la consulta a diferents localitats i també preveuen organitzar rodes de premsa per perfilar els detalls d'aquesta jornada de votació popular. També asseguren que aquesta iniciativa fuig de qualsevol partidisme: "La consulta es proposa com un agent neutral, sense cap posicionament envers la votació, amb la intenció que tant monàrquics com republicans puguin dipositar el seu vot de manera totalment democràtica".

Les persones que vulguin que el seu municipi se sumi a la votació poden omplir un formulari amb el nom de la localitat, la província, una adreça, un horari i el nom i telèfon de la persona que sigui la responsable de coordinar la taula de votació. A la llista de partits i sindicats que donen suport a aquesta jornada, hi ha Alternativa Republicana, Anticapitalistes (que hi serà com a membre observador), Coba's, Confederació Intersindical, Corrent Vermella, Fundació Democràcia Activa, Izquierda Republicana, Izquierda Unida, PCE, Partit dels Treballadors d'Espanya, Partit Feminista d'Espanya, Partit Socialista Lliure Federació, Podemos, POSI, Rebeldía i UJCE.