"Un menyspreu inadmissible i intolerable a la feina dels periodistes, que queden relegats i menystinguts". Així és com veu el Col·legi de Periodistes de Catalunya la decisió de la Junta Electoral de prohibir les expressions de "consellers empresonats” o “president Puigdemont a TV3 i Catalunya Ràdio. La Junta de Govern del Col·legi entén que la decisió de l'organisme representa una "intromissió en tota regla" als drets fonamentals de llibertat d'informació i la no ingerència política. 

Per aquest motiu, el Col·legi de Periodistes de Catalunya es demana als membres de la Junta Electoral i a la classe política "més respecte per la feina dels periodistes" i "menys marcar les pautes sobre com s’ha d’informar". En aquest sentit, recorden que s'ha de vetllar perquè es compleixi el dret a la informació amb "respecte, la neutralitat i a la imparcialitat" i expressen el seu suport als treballadors de la ràdio i la televisió públiques catalanes.

La decisió de la Junta

La Junta Electoral Provincial de Barcelona va decidir el passat divendres que TV3 "haurà d’abstenir-se d’utilitzar” les expressions “Govern a l’exili” i “consellers exiliats” per referir-se a Carles Puigdemont i als consellers Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín, que són a Bèlgica des del 30 d’octubre.

L’òrgan que treballa per la transparència del 21-D dona així la raó parcial a Ciutadans, que va denunciar que les citades descripcions són contràries a la “neutralitat informativa”, atès que per l’Estat Puigdemont i els consellers ja no ocupen els càrrecs i han acceptat de presentar-se a les noves eleccions al Parlament.