L'espai dels comuns ha fet avui el pas definitiu per articular-se en una sola veu. Ja fa uns mesos que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar la seva intenció de crear un partit que anés més enllà de Barcelona i superés les sigles que s’havien ajuntat puntualment fins ara: BComú, Podem, ICV, EUiA i Equo. Tot i les reticències inicials d’alguns d’aquests actors, la posada de llarg aquest matí a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, no ha fet més que confirmar que la unitat, més que una intenció, ja comença a ser un fet.

Del municipalisme al país

La primera a intervenir a l’acte ha estat la mateixa Colau, que ha tingut paraules d’elogi per la predisposició dels seus companys de viatge, però no s’ha estat d’afirmar que “volem i sabem que podem anar molt més enllà”. “Volem un espai molt ampli, transversal, que superi les sigles i no es conformi en presentar-se a les eleccions”, ha explicat. Per l’alcaldessa de Barcelona, els últims anys han confirmat que “el municipalisme, la política del dia a dia, era l’espai des d’on començar a aprofundir la democràcia”. Ara, però, creu que cal anar un pas més enllà “perquè des dels municipis no es pot fer tot”. Concretament, Colau ha apuntat que “la capacitat legislativa està en mans de la Generalitat o de l’Estat, i això confirma que cal que aquest espai polític que s’està configurant vertebri un autèntic projecte de país per Catalunya”.

Xavier Domènech seguint l'acte. Autor: Ferran Vila

En aquest sentit, Colau ha reiterat que el seu espai polític “sempre ha defensat i seguirà treballant pel referèndum, no com altres que han passat pantalles molt ràpid, després han tornat i ara ja no saben on són”. Per Colau, però, també hi ha “altres urgències que no poden esperar”, com ara revertir les retallades “criminals” que “amenacen la sanitat i l’educació pública”, a més d’aplicar una “política fiscal justa”.

Durant la seva intervenció l’alcaldessa de Barcelona també ha fet una crida a “donar-se el temps necessari” per construir la nova formació, evitant ser esclaus “dels temps electorals”.

Domènech, la cara visible

Tot i ser-ne la principal impulsora, Ada Colau no és qui s’ha encarregat en primera persona d’articular la nova formació política. Xavier Domènech, líder d’En Comú Podem a Madrid i exmembre del consistori barceloní, és qui ha exercit d’”arquitecte” d’Un País en Comú des de fa mesos. Avui, Domènech ha pres la paraula per desmentir qui assegura que les victòries electorals a Barcelona i a les últimes eleccions generals “han estat un accident”. “No estem sols, som la veritable il·lusió i alternativa d’aquest país”, ha dit Domènech.

El diputat ha reivindicat els comuns com a hereus de les lluites socials del país, però també com a “fills d’una nova època que va tenir en el 15-M un primer moment de rebel·lió”. Per Domènech, ara els cal “voluntat de representar el poble en tota la seva diversitat, en un espai polític majoritari” amb vocació d’aplegar un nombre de persones “il·limitat”.

Domènech ha reivindicat la ”urgència” d’impulsar noves polítiques, i ha criticat que es parli del final de la crisi sabent que “la pobresa energètica mata”. A més, ha denunciat que “grans territoris de Catalunya han estat marginats”, demostrant, ha dit, que “allò que ens falta en termes de cohesió social també ens falta en termes de cohesió territorial”.

Per últim, el nou líder dels comuns ha assegurat que “només es transforma qui està disposat a transformar-se ell mateix”, i per això ha emplaçat els assistents a l’acte a pensar en com cal articular aquest nou espai. "Només així podrem acabar d’una vegada amb l’hegemonia convergent d’aquest país”, ha dit. “Volem justícia, llibertat i estar a l’altura dels nostres temps, i som l’únic espai polític capaç de construir un país al servei de la seva gent. Somrieu perquè el futur, sense cap dubte, és nostre”, ha conclòs Domènech entre aplaudiments.

Lluny de la coalició

Amb la constitució d'una nova força política, BComú, Podem, ICV, EUiA i Equo busquen crear una estructura estable per a les seves aliances i també una mateixa marca amb què presentar-se a totes les convocatòries electorals. Fins ara havien creat Catalunya Sí que es Pot per a les catalanes del 2015 i En Comú Podem per a les generals del 2015 i 2016. Mentre que el primer va aconseguir uns resultats discrets –cinquena força del Parlament amb 11 diputats–, En Comú Podem va vèncer les dues generals a Catalunya, una victòria que fins aquell moment només havien aconseguit PSC i CiU. La intenció, a partir d'ara, és deixar enrere les quotes de partit.

A l'acte s'hi han pogut veure els líders de les principals formacions, com Ernest Urtasun (ICV), Joan Josep Nuet (Esquerra Unida), Albano Dante (Podem) o Gerardo Pissarello (Barcelona en Comú), a més d'històrics com Dolors Camats, exlíder d'Iniciativa.