L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Milà, Giuseppe Sala, han promogut un moviment de grans ciutats per reclamar a les institucions europees la gestió directa, com a mínim, del 10% dels Fons Covid. Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, les alcaldesses i alcaldes de Barcelona, París, Milà, Budapest, Praga, Varsòvia, Bratislava, Hannover i Lisboa han dirigit un escrit conjunt en tal sentit al president del Parlament Europeu, David Sassoli, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al president del Consell Europeu, Charles Michel.

En l'escrit, els alcaldes i alcaldesses demanen de "sumar la veu de les ciutats" al debat sobre la millor manera d'assignar els Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea. En la carta, els responsables municipals constaten que l'afectació de pandèmia sobre les seves poblacions és desproporcionada i reivindiquen un paper actiu en la gestió de la crisi des d'una "posició única per abordar les necessitats immediates ja llarg termini de la seva ciutadania".

Per aquesta raó, insten a les institucions europees a reconèixer els municipis com a aliats clau en la lluita per un futur resilient i a traslladar als governs dels estats membres de la Unió Europea l'exigència d'incloure les ciutats en els plans de recuperació europea.

Ada Colau Copenhaguen Europa Press

Foto: Ada Colau en una imatge d'arxiu.

"Concretament, demanen de poder destinar un mínim del 10 % dels Fons de Recuperació i Resiliència al nivell local perquè es puguin gestionar d'una manera més eficient directament per les ciutats, acceptant les propostes que s'han fet en aquest sentit al Parlament Europeu", explica el consistori barceloní.

Les alcaldies d'aquestes nou grans ciutats també alerten les institucions de la Unió Europea sobre la necessitat d'accelerar el pagament dels Fons per maximitzar l'eficàcia.

Alcaldesses i alcaldes reconeixen el bon paper de les institucions europees per abordar correctament la crisi i els demanen que reconeguin "l'immens potencial dels governs locals per construir una Europa forta, verda i justa i acceptin l'aliança estratègica que ara ofereixen".