L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha irritat pels xiulets i l'escridassada que va rebre dissabte a la Festa Major de Gràcia i ha titllat els qui els van fer d'"actitud sectària". Però llavors han estat nombrosos els que han recordat a l'alcaldessa els seus escarnis i com els defensava dient que no eren violència.

Aquest ha estat el cas del professor de la Universitat de Princeton Carles Boix, que ha indicat amb ironia: "Escarnis, sí; xiulets, no: la conclusió del dia". En termes semblants s'han expressat el sociòleg Salvador Cardús, i l'escriptor Joan-Lluís Lluís. "En una democràcia, escridassar i xiular un càrrec electe és un dret inalienable des de la Grècia antiga", ha indicat Lluís. "Sí, com ens havien ensenyat, també, els experts en escarnis", ha apuntat Cardús, en al·lusió als comuns.

Boix

Cardus

Molts internautes han fet menció als escarnis de Colau, fins i tot incorporant fotografies, com quan va impedir els discursos d'un míting d'Iniciativa vestida d'abella Maia. Altres han recordat un escarni contra l'economista Andreu Mas Colell el 2013.

Colau2

colau3

En una entrevista a la revista Jot Down el 2014, Colau efectivament defensava els escarnis com una forma de protesta, i demanava que no s'equiparessin a violència. "Més enllà de la violència física hi ha el debat del que es considera violència. A nosaltres ens deien que érem violents per fer escarnis, que eren en realitat manifestacions pacífiques al carrer amb cartellets verds de "sí que es pot". Tots els jutges ens han donat la raó i han dit que allà no hi havia cap violència", argumentava.

La polèmica ha aparegut aquest cap de setmana després del pregó del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que va donar dissabte el tret de sortida a l'edició d'enguany de la Festa Major de Gràcia. La plaça de la Vila va passar dels crits d'independència a les xiulades i esbroncades just en el moment que Ada Colau, veïna del districte, es va apropar al micròfon a parlar. L'escridassada va ser tan forta que, durant uns minuts, Colau no va poder començar la seva intervenció.

 

Davant la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa fins i tot va haver de negociar amb el públic per aconseguir el silenci: "No patiu, que seré breu". Enmig d'aquesta situació, i amb l'alcaldessa visiblement emocionada, Cuixart va optar per tornar a prendre la paraula i va intercedir per Colau amb l'argument que "formem part d'un mateix poble, no ens deixem dividir.

En un escrit a Instagram, avui Colau no ha dubtat a titllar de "sectàries" aquestes actituds. "No deixem que cap actitud sectària espatlli aquesta convivència. Jo no ho faré. No deixaré que cap xiulada modifiqui els meus sentiments i afectes cap a persones que pensen diferent de mi", ha apuntat.